'Ruim 600 kinderen zonder plaats in eerste kleuterklas'

© brusselnieuws.be
25/05/2012
Er is geen plaats meer voor kinderen van geboortejaar 2009 in het Nederlandstalig onderwijs. Het Lokaal Overlegplatform Basis- onderwijs slaat alarm na de vernietiging van het scholenplan door het Grondwettelijk Hof. "We verwijzen ruim 600 kinderen naar een school buiten Brussel."

In maart kregen 701 ouders van leerlingen van geboortejaar 2009 het bericht dat ze in geen enkele school van hun keuze terecht konden.
Na afloop van de eerste twee dagen van de vrije inschrijvingen zijn er helemaal geen vrije plaatsen meer beschikbaar in de eerste kleuterklas. 687 leerlingen die zich hadden aangemeld hebben daarmee nog geen plaats.

"We maken ons bijzonder zorgen over deze groep, omdat uit onze analyses in maart bleek dat goed 600 van de 700 kinderen ook nergens anders in het Vlaamse onderwijssysteem ingeschreven stonden. Zij vallen nu opnieuw uit de boot", zegt LOP-voorzitster Walentina Cools. Het gaat met andere woorden niét om kinderen die bijvoorbeeld al in een andere school in de onthaalklas zaten en van school willen veranderen.

113 van de 700 kinderen die in maart geen plaats hadden in de eerste kleuterklas waren van huis uit Nederlandstalig. "Het is wel mogelijk dat sommige van die ouders na maart toch nog een plaats gevonden hebben omdat ze op de wachtlijst stonden."

Buiten Brussel
Wat gebeurt er dan met die kinderen? "We zijn genoodzaakt die mensen naar een school buiten Brussel door te verwijzen. We raden hen ook aan de website van het LOP in het oog te houden. Als scholen toch nog een capaciteitsuitbreiding doen, dan melden we dat."

In theorie kunnen de ouders ook in het Franstalig onderwijs terecht, maar ook daar zijn de vrije plaatsen schaars. Cools roept alle overheden op om de krachten te bundelen om het tekort aan plaatsen op te vangen.

Ook in de onthaalklassen zijn er nog maar een veertigtal vrije plaatsen. Voor het basisonderwijs kan Cools voorlopig geen cijfers geven, omdat het niet altijd duidelijk is of de kinderen op de wachtlijst van school veranderen of een nieuwe plaats zoeken.

Investeringen blijven
Donderdag oordeelde het Grondwettelijk Hof dat het Gewest geen schoolplaatsen in het basisonderwijs mag financieren. Dat is immers een gemeenschapsbevoegdheid. Met de financiering wilde het Gewest het hoofd bieden aan de groeiende vraag naar onderwijsplaatsen door de demografische boom.

Lopende investeringen hoeven echter niet teruggedraaid te worden, oordeelde het Hof. De 3.836 geplande extra plaatsen voor volgend jaar zouden daardoor niet in het gedrang komen.

Guy Vanhengel: 'Verdeling 80 - 20 is ideaal'
"Steeds meer ouders doen een beroep op het Nederlandstalig onderwijs in Brussel. Mochten we iedereen willen bedienen die het vraagt, dan hebben we 50 nieuwe basisscholen nodig. Nu zijn er maar 136 scholen", zegt Guy Vanhengel, Collegelid van de Vlaamse Gemeenschapscommissie bevoegd voor onderwijs in een reactie. "Dat is niet mogelijk. De Franstalige scholen moeten ook hun verantwoordelijkheid opnemen."

Volgens Vanhengel is het ideaal om een verdeling van 20-80 aan te houden, dus 20 procent van de kinderen in het Nederlandstalig onderwijs, de overige 80 procent naar het Franstalig onderwijs. Hij wijst er voorts op dat de VGC recentelijk 18 miljoen euro heeft uitgetrokken voor vier nieuwe filialen van scholen die op 2 of 3 jaar tijd moeten klaar zijn.


Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni