Ruim 9.000 handtekeningen voor behoud 'echte' kerstboom
Vorige week had Brussels gemeenteraadslid Bianca Debaets (CD&V) het over haar vrees dat de traditionele kerstboom moest wijken voor een elektronische versie omdat hij een christelijk symbool is. Die interpretatie wekte meteen heftige reacties op en circuleerde de voorbije dagen vlot in sociale media.
Een internetpetitie op lapetition.be voor het behoud van de traditionele boom verzamelde ondertussen al 9.400 handtekeningen.
De petitie roept op tot "respect voor onze waarden en tradities". "Na het verbod van varkensvlees in de schoolrestaurants, na het hernoemen van de kerstmarkt tot Winterpret heeft men nu beslist om de kerstboom van de Grote Markt te bannen", luidt het.
Ode aan de traditionele kerstboom
De Stad Brussel ontkende eerder al dat religieuze motieven meespelen. Op Facebook zegt burgemeester Freddy Thielemans (PS) nu opnieuw dat de Stad met de elektronische kerstboom een ode brengt aan de traditionele kerstboom. Met de vernieuwde look wil de Stad de trein van de moderniteit niet missen. "En met de kerststal erbij zal de boom een waardig symbool zijn van onze culturele traditie", aldus Thielemans. De kerststal verdwijnt niet.
Ook de kostprijs van de elektronische kerstboom - 44.680 euro of ruim zes keer meer dan een gewone kerstboom - lokt ondertussen kritiek uit. "Dit bedrag maakt deel uit van het totale bedrag van 200.000 euro dat sponsor Electrabel ter beschikking stelt van de Stad voor de verlichting op Winterpret", zegt woordvoerster Perrine Marchal van schepen van toerisme Philippe Close (PS).
Meerwaarde
"We konden dit jaar meer geld uittrekken voor deze hedendaagse kerstboom omdat de kosten voor de verlichting van de Grote Markt fors naar beneden gaan dankzij de nieuwe verlichting die is geplaatst met middelen van Beliris. De overige 155.000 euro gaat naar de verlichting en de lichtinstallaties op de volgende plaatsen: de Oude Graanmarkt, de Dansaertstraat, de Devauxstraat, het Sint-Katelijneplein en de Sint-Niklaaskerk."
De stad zelf investeert 300.000 euro voor Winterpret, dat op 30 november van start gaat. Marchal verwijst ook naar een ULB-studie uit 2010 in opdracht van de Stad Brussel. Die studie berekende dat Winterpret een economische meerwaarde met zich meebrengt van 23 miljoen euro, vooral voor de horeca en de handel, en dat het evenement ook voor bijkomende jobs zorgt.
Of er ook volgend jaar een elektronische kerstboom komt, weet de stad Brussel nog niet. "Het concept van de kerstverlichting verandert elk jaar", aldus Marchal.
Lees meer over: Brussel-Stad , Samenleving
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.