Vanaf deze week mogen de bewoners van de Brusselse woonzorgcentra opnieuw twee bezoekers tegelijk ontvangen. Ook kunnen de rusthuizen weer nieuwe bewoners opnemen. Maar de kandidaten zijn erg schaars.
| Rusthuis Nazareth in Ukkel.
Vanaf deze week mogen de bewoners van de Brusselse woonzorgcentra opnieuw twee bezoekers tegelijk ontvangen. Ook kunnen de rusthuizen weer nieuwe bewoners opnemen. Maar de kandidaten zijn erg schaars.
De lockdownmaatregelen in de Brusselse rusthuizen worden geleidelijk afgebouwd. Van Iriscare, die de tweetalige Brusselse rusthuizen onder haar vleugels heeft, mag iedere bewoner vanaf nu vier bezoekers per week ontvangen, met een maximum van twee tegelijk. Daarnaast mogen de bewoners ook weer naar de winkel of een andere uitstap doen buiten het rusthuis.
De woonzorgcentra kunnen zelf bekijken hoe snel zij de teugels vieren, maar vanaf 1 juli is de versoepeling verplicht.
In het OCMW-home Village Jourdan in Koekelberg wordt woensdag de beslissing genomen over een eventuele uitbreiding. Tot dan is er één bezoeker per bewoner welkom. Het bezoek vindt nog altijd plaats in een speciale tent die voor de gelegenheid is opgezet. “Dat valt goed mee, de mensen hebben daar hun privacy,” zegt Dirk Lagast, voorzitter van het OCMW van Koekelberg.
Home Village Jourdan bleef gespaard van al te veel coronaleed. Er was slechts één – vermoedelijk – COVID-19-overlijden. Toch is er nog geen vrije toegang tot het rusthuis. “Er worden geen sociale of culturele activiteiten georganiseerd door mensen van buitenaf. Alleen de kapper en de kinesist komen weer naar binnen,” zegt Lagast. De bewoners, die hun maaltijden drie maanden lang op de kamer kregen, eten nu wel opnieuw in de refter, met de nodige afstand.
Ook in het Vlaamse rusthuis De Overbron in Neder-over-Heembeek wordt weer in de refter gegeten. “Maar we merken dat nog niet iedereen durft te komen. Ongeveer de helft van de bewoners blijft liever op de kamer,” zegt directeur Bert Anciaux. De Overbron is sinds begin mei weer covidvrij.
“Alles herneemt maar wat niet weg is, is de angst. Een deel van de bewoners is erg bang voor een tweede uitbraak."
Directeur Bert Anciaux van De Overbron
Het normale leven herneemt dan ook stap voor stap. De bezoekregeling is sinds vandaag uitgebreid en de bewoners kunnen buiten gaan wandelen, met een mondmasker. Binnen hoeven ze geen masker te dragen. Het personeel en de bezoekers doen dit wel. “Alles herneemt,” zegt Anciaux, “maar wat niet weg is, is de angst. Een deel van de bewoners is erg bang voor een tweede uitbraak. Want dan zijn zij hun vrijheid opnieuw kwijt. Bij ons was er nooit een algemene verplichting om de hele dag op de kamer te blijven, maar voor de bewoners leek het de afgelopen tijd toch een beetje alsof ze opgesloten waren in een gevangenis.”
In rusthuis Nazareth in Ukkel is het coronagevaar nog niet helemaal geweken. “Er ligt nog één positief geteste bewoner in isolatie,” zegt directeur Fanny De Man. Het rusthuis is flink getroffen door de virusuitbraak. “De vele overlijdens waren erg zwaar voor het personeel, de medewerkers krijgen nog steeds psychologische begeleiding.”
Ook al is het einde in zicht, toch beseft De Man dat ze waakzaam moet blijven. Het woonzorgcentrum is daarom nog steeds niet vrij toegankelijk, ook de vrijwilligers zijn nog niet teruggekeerd, en de bewoners mogen zelf ook niet naar buiten. Binnen dragen zowel het personeel als de bewoners een mondmaskertje.
Maar er wordt wel opnieuw samen gegeten. Voorts kunnen de bewoners meer bezoek ontvangen - in de tuin of de ergotherapiezaal - en kunnen ze sinds deze week weer terecht in het cafetaria.
De Mans grootste zorg op dit moment is: hoe de bezetting van haar rusthuis weer op peil krijgen. Want een vierde van de kamers staat nu leeg in Nazareth. “Er was vanwege corona gedurende een hele tijd een opnamestop voor niet-dringende gevallen. Die is sinds kort opgeheven. Maar er zijn voorlopig geen nieuwe aanmeldingen. Het zal moeilijk zijn om dat weer goed te krijgen. Er was voordien immers al behoorlijk wat leegstand in de Brusselse rusthuizen. Nu is er echt overal plaats.”
"Het zal moeilijk zijn om het aantal bewoners weer op te krikken. Er was voordien al behoorlijk wat leegstand in de Brusselse rusthuizen. Nu is er echt overal plaats.”
Directeur Fanny De Man van Nazareth
“Er zijn zoveel nare verhalen over de rusthuizen geschreven dat de mensen schrik hebben gekregen om naar het rusthuis te gaan. En dat gaat zo nog even blijven,” zegt Anciaux, die in De Overbron met vijf lege kamers (op een totaal van 59) zit.
Het nog fonkelnieuwe home Village Jourdan kreeg zopas een eerste nieuwe bewoner over de vloer. Lagast: “Maar van onze 75 kamers staan er nog twintig leeg.”
Zowel de Brusselse als de Vlaamse rusthuizen krijgen voorlopig wel een vergoeding van de overheid voor het financiële verlies als gevolg van corona.
Lees meer over: Brussel , Samenleving
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.