Saint-Cyrhuis te koop voor 1,5 miljoen euro

© brusselnieuws.be
16/11/2011
Het Saint-Cyrhuis, een art-nouveauparel van architect Gustave Strauven op de Ambiorixsquare, staat te koop. Vraagprijs: 1,5 miljoen euro. Het Antwerpse immobiliënkantoor Movast, dat het pand in 2006 kocht, ziet af van de renovatie van het interieur. “Om een nieuwe administratieve lijdensweg met het Brusselse Gewest te vermijden.”

Architect Gustave Strauven bouwde het pand in 1903 voor schilder Georges de Saint-Cyr. Het huis heeft een diep inspringende loggia en een vooruitstekende steunpartij waar de balkons op rusten. De balkonbalustrades lijken met al hun gietijzeren krullen wel op een spinnenweb. Het huis is amper vier meter breed, wat bijdraagt tot zijn vreemde charme. Jos Vandenbreeden, directeur van het Sint-Lukasarchief, omschreef het ooit als "het meest fantastische art-nouveaupand ter wereld."

Redelijk tegenbod
Deze kleine art-nouveau-kathedraal staat sinds vorige week te koop. "Wij vragen anderhalf miljoen euro, maar hebben oren naar een ander redelijk tegenbod," zegt Rudy Baeyens, algemeen directeur van Movast, aan brusselnieuws.be.

Movast, wat staat voor Monumentaal Vastgoed, kocht het 200 vierkante meter grote huis met vijf verdiepingen aan in 2006 van de Etterbeekse antiquair Daniel Carpentier de Changy voor een bedrag van 600.000 euro. Movast zorgde voor de renovatie van de gevel. Die nam bijna drie jaar in beslag, van 2008 tot 2011, en kostte 750.000 euro. Omdat het om een geklasseerd gebouw gaat, nam het Brusselse Gewest de helft hiervan, 370.000 euro, voor zijn rekening.

Bitter
Critici zeggen dat een privé-bedrijf dus winst maakt met subsidies van het Brusselse Gewest.

Rudy Baeyens van Movast reageert bitter op die kritiek. "Als we in 2006 geweten hadden wat voor een administratieve lijdensweg ons te wachten stond met het Brusselse Gewest, dan hadden we het huis nooit aangekocht. We dachten toen dat we een deel van de renovatie zouden betalen en het Gewest ook een deel, maar uiteindelijk hebben we het project eerst zelf moeten financieren. Nu wachten we nog altijd op een deel van de subsidies. Daarom zien we af van de renovatie van het interieur. Dit is ons eerste en meteen ook laatste project in samenwerking met een overheid."

Als mogelijke koper ziet Movast vooral Europese instanties: topambtenaren van de Europese Unie of vertegenwoordigingskantoren van landen of regio's uit de Unie. Baeyens bevestigt dat er al gesprekken aan de gang zijn, weliswaar in een pril stadium.

Niet terugbetalen
De huidige ordonnantie over de renovatie van beschermde gebouwen bepaalt dat een eigenaar de subsidies proportioneel moet terugbetalen indien hij/zij het pand in kwestie binnen de vijf jaar na de aankoop doorverkoopt. Het Saint-Cyrhuis valt dus net buiten die periode, waardoor Movast de subsidies niet moet terugbetalen.

Schort er dan iets aan de ordonnantie? Het Gewest denkt er alvast niet aan om de ordonnantie betreffende de renovatie van beschermde gebouwen te wijzigen, valt te horen bij de woordvoerster van minister-president Charles Picqué (PS), bevoegd voor Monumenten en Landschappen.

"Het is de allereerste keer dat de eigenaar zijn beschermd pand na renovatiewerken zo snel verkoopt," zegt Picqués woordvoerster aan brusselnieuws.be. Pas wanneer dit zich opnieuw voordoet, kunnen we overwegen om de duurtijd aan te passen." Ter vergelijking: de eigenaar van een GOMB-woning mag zijn woning in principe pas na tien jaar doorverkopen omdat de aankoop gesubsidieerd wordt door de gewestelijke instelling.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni