Burgemeester Yvan Mayeur (PS) is niet ingegaan op de vragen van gemeenteraadsleden van Groen, Ecolo, CD&V, N-VA en DéFI over eventuele zitpenningen die hij zou gekregen hebben als bestuurder bij daklozenorganisatie Samusocial. Groen en Ecolo vragen alvast om het ontslag van de burgemeester, "die alle geloofwaardigheid verloren heeft". Ook rond de verklaringen van bestuurder Pascale Peraïta werden grote vraagtekens geplaatst.
Samusocial: Mayeur weigert antwoorden, Groenen vragen zijn ontslag
De gemeenteraad van de Stad Brussel dinsdagnamiddag stond slechts in het teken van één thema: de zitpenningen die daklozenorganisatie Samusocial uitkeerde aan 4 leden van het bureau, waaronder burgemeester en voormalig voorzitter van Samusocial Yvan Mayeur (PS) en OCMW-voorzitster en bestuurder Pascale Peraïta. In 2015 zou zo voor 56.000 euro aan vergoedingen zijn uitgekeerd aan de bestuurders voor hun aanwezigheid bij vergaderingen van de daklozenorganisatie.
Groen en Ecolo, maar ook DéFI stelden tot zichtbare onvrede van burgemeester Yvan Mayeur (PS) hun andere geagendeerde vragen allemaal uit tot de volgende gemeenteraad. Zo moest er genoeg tijd overblijven om Peraïta en Mayeur op de rooster te leggen over de zitpenningen die Samusocial uitkeerde.
Onder grote persaandacht overliepen gemeenteraadsleden Cathérine Lemaitre (Ecolo), Bart Dhondt (Groen), Bianca Debaets (CD&V) en Fabian Maingain (DéFI) hun vragenlijst aan burgemeester Yvan Mayeur en bestuurder Pascale Peraïta. De rode draad: de eis tot volledige transparantie over de oorsprong en de verdeling van de uitgekeerde vergoedingen.
‘Geld kwam van eigen middelen’
Groen wou vooral weten of Yvan Mayeur, als ex-voorzitter en ex-bestuurder van Samusocial, zelf geld had gekregen, nadat RTBF net voor de aanvang van de gemeenteraad meldde dat Mayeur, net zoals Peraïta, in 2016 16.800 euro bruto en in 2015 18.900 euro bruto zou hebben ontvangen aan zitpenningen.
Debaets (CD&V) wou dan weer dat er bewijzen op tafel zouden gelegd worden voor de vele vergaderingen die de zitpenningen zouden rechtvaardigen. Voor het genoemde bedrag van 56.000 euro in 2015 zou aan 140 euro per zitpenning wel zeer veel vergaderingen moeten bijgewoond worden, al zeker omdat de zitpenningen ook werden uitgekeerd in de zomermaanden.
Peraïta zelf bevestigde de bedragen, maar verzekerde dat er geen euro aan publieke middelen werd gebruikt om de bestuurders te vergoeden. Peraïta verklaarde eerder al dat het geld kwam van giften, maar verklaarde op de gemeenteraad dat het zou gaan om werkingsmiddelen van de vzw zelf. Nochtans loopt die rekening in het rood, kon de RTBF al bevestigen nog voor Peraïta het woord nam.
De voorzitster van het OCMW benadrukte verder dat de vzw geen publieke instelling is, ook al wordt haar werking voor de overgrote meerderheid gesubsidieerd. De vele vergaderingen vonden bovendien wel degelijk plaats, omdat de bestuurders van Samusocial vaak soms meerdere keren per dag moet samenkomen bij crisismomenten met asielzoekers of de sluiting van een opvangcentrum.
N-VA vraagt om ontslag raad van bestuur
Peraïta maakte dan wel de boekhouding ter controle over aan de gemeenteraadsleden, maar kon verder geen bewijs van de vergaderingen op tafel leggen. Een antwoord waarmee de verzamelde gemeenteraad absoluut niet tevreden mee was. “Ik ga u niet bedanken voor dit antwoord”, klonk het onder meer bij Johan Van den Driessche (N-VA). “Er is maar één oplossing: het ontslag van de voltallige raad van bestuur van Samusocial. We moeten starten met een nieuwe lei die gebaseerd is op pluralisme, en niet enkel PS-postjes.”
Maar al die gemeenteraadsleden hadden ook specifieke vragen voor burgemeester Yvan Mayeur en over zijn verkregen vergoedingen als ex-voorzitter van Samusocial, maar ook als bestuurder, een post die hij pas in januari 2017 verliet. Antwoorden over het aantal vergoedingen en de bedragen kregen zij echter niet: Mayeur gaf enkel het woord aan Peraïta maar weigerde zelf ook maar iets te antwoorden op de vele vragen omtrent zijn eigen vergoedingen.
“Ik vraag u rechtstreeks of u het bedrag van 18.900 euro kan bevestigen, maar u weigert te antwoorden”, reageerde Bart Dhondt (Groen) verbolgen. Waarop Yvan Mayeur de lippen stijf op elkaar hield en verder ging naar het volgende punt op de agenda.
'Mayeur moet mandaat teruggeven'
Het stilzwijgen van Mayeur leidt Ecolo en Groen tot één conclusie. “De stilte van Yvan Mayeur kan niet anders dan er op wijzen dat hij die zitpenningen heeft gekregen. Mayeur is al zijn geloofwaardigheid kwijt als burgemeester. Hij moet dan ook zijn mandaat teruggeven aan de Brusselaars.”
In de tussentijd hebben Ecolo en Groen gevraagd om een speciale onderzoekscommissie om de zaak uit te spitten.
Samusocial
Lees meer over: Samenleving , Politiek , Samusocial
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.