Sans-papiers in Vorst hongerstaken al twee weken
De asielzoekers zijn al sinds 12 mei in hongerstaking. Ze zijn met 39, vooral mannen van Afrikaanse origine. De meesten verblijven al vijf jaar en langer in België. Ze hebben de asielprocedure doorlopen en zijn meestal uitgewezen. De hongerstaking is volgens hen het laatste redmiddel.
De asielzoekers verblijven sinds april 2006 in de lokalen van de parochie Sint-Pastoor van Ars in Vorst. De parochianen geven hen eten en drinken. Een hongerstakingkeuren ze niet goed, maar ze blijven de mensen steunen.
"Wij beschouwen dat als een extreme maatregel," zegt buurtbewoner Gustave Bruyndonckx." Maar we zien geen andere mogelijkheid op dit ogenblik. We hebben vastgesteld dat er alleen bij een hongerstaking een antwoord komt van de regering ."
Op een persconferentie vraagt de advocaat van de mensen zonder papieren duidelijke en objectieve criteria voor regularisatie. Ook neemt hij het 70-puntenplan van minister van Asiel en Migratie Annemie Turtelboom (Open VLD) onder vuur. In haar systeem zijn er op een aantal criteria, zoals werk en kennis van de taal, punten te verdienen. Alles draait om de graad van integratie van de asielzoeker. Wie aan 70 op 100 geraakt, wordt geregulariseerd.
Maar dat is in de praktijk niet haalbaar, vindt advocaat Georges-Henri Beauthier. "Veertig punten gaan over werk. De mensen moeten een contract kunnen voorleggen, maar dat is onmogelijk voor tachtig procent van de menen zonder papieren."
De hongerstakers in Vorst zijn alvast van plan tot het uiterste te gaan.
Lees meer over: Vorst , Samenleving
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.