Welke chemie geeft het als middelbare scholieren uit de grootstad leeftijdsgenoten van buiten Brussel rondleiden? BDW tekende in voor de wandeling ‘Mengelmoesgeheimen’, dwars door Schaarbeek. Een staaltje jeugdig professionalisme en wederzijds respect kwam bovendrijven.
Schaarbeek door de ogen van zesdejaars Koninklijk Atheneum Emanuel Hiel
‘Gelieve niet te telefoneren, en gewoon respect te tonen. Wij respecteren jullie, voilà.” Ook al mag er gerust wat afgelachen en gebabbeld worden, Simon Frey (17), leerling Onthaal en PR in Emanuel Hiel, behoudt zijn cool tijdens de verwelkoming van zes leeftijdsgenoten van het Virgo Sapiensinstituut uit Londerzeel. Dat de adolescenten niet samen gewoon wat lol zullen trappen, is meteen duidelijk.
“Ik ga jullie eerst wat geschiedenis vertellen,” neemt Soukaina El Netnani (18) het woord over. We staan in het Noordstation en kijken uit op de Manhattanwijk. “Vroeger leek deze wijk op een dorp. In het landschap graasden ezels en er stonden kriekenbomen. In 1835 arriveerde de eerste stoomtrein uit Mechelen hier, wat een boost gaf aan de bevolkingsgroei en de ontwikkeling van Schaarbeek.” Na nog een rits wetenswaardigheden steken ze er flink de pas in richting Brabantwijk, om het contrast te tonen. Het gaat dwars door het Cocof-park, langs de Koninklijke Sint-Mariakerk, via de Hallen van Schaarbeek tot aan het Huis der Kunsten.
Soukaina El Netnani is opgegroeid in Laken en woont in Molenbeek. Simon Frey is geboren en getogen Schaarbeekenaar. Wat de leerlingen van het zesdejaar Onthaal en PR van Emanuel Hiel aan stadstochten aanbieden – de volgende weken ook nog aan Okra-leden en Vlaamse ambtenaren – heeft veel weg van alternatieve gidsformules zoals Tours by Locals of Tournative. Ze kennen de verborgen plekjes. Maar er is nog meer: “Daar waar gidsen gefocust zijn op informatie overbrengen, besteden wij ook aandacht aan de band die we opbouwen met ons publiek,” zegt Soukaina.
Alternatief gidsen
De flair waarmee Soukaina en Simon spreken voor de groep, doet vermoeden dat ze tijdens hun schoolparcours al vaak mensen hebben ontvangen. Deze opdracht maakt deel uit van het eindwerk van de opleiding PR en Onthaal. Ze bundelt kennis en vaardigheden uit de vakken PR, kunstgeschiedenis, taal en psychologie, legt leerkracht Marita De Neve uit. “Het project brengt hen bijvoorbeeld ook de zin voor stiptheid bij.”
“Zulke opdrachten zijn veel interessanter dan in de klas te blijven. Hier leren we écht iets. Ik ben er zeker van dat ik alle informatie die ik opgeslagen heb, en hier vandaag doorgeef, mij nog zal herinneren binnen vijftien jaar, of misschien zelfs mijn hele leven,” vertelt Simon tussendoor.
Na een frisse Schaarbeekoise in het Schaarbeeks biermuseum daalt het gezelschap de statige Louis Bertrandlaan af richting de Brusiliatoren. De lift schiet omhoog tot de vierendertigste verdieping. De leerlingen van Emanuel Hiel hebben bewoner Jacques de Selliers kunnen overtuigen om zijn kantoor open te stellen. Vele monden vallen open bij het zien van het duizelingwekkende zicht.
De Neve verklapt dat ook de medewerkers van de Onderwijsinspectie uitgenodigd zijn voor het wandelingenaanbod. Het is het antwoord van Emanuel Hiel op het recente bikkelharde rapport van de Vlaamse inspectie over het Brusselse Nederlandstalig onderwijs. “We willen dat de buitenwereld ziet dat Brusselse leerlingen enorm veel kwaliteiten hebben. Zelfs in tso (waarbinnen de opleiding Onthaal en PR valt, red.) doen wij ons best om onze leerlingen zo ver mogelijk te brengen.”
Ervaringsdeskundigen
“Wat is hier aan de hand?” In de Verweestraat wringt het groepje zich door een grote groep wachtenden op de stoep. “Asielzoekers?” vragen de Londerzeelnaars zich af. Het blijken gewoon ouders te zijn aan de schoolpoort van het Verweeatheneum. Dat Schaarbeek in de hoofden vaak associaties met problemen oproept, ligt volgens Philip Verbruggen (18), leerling van Virgo Sapiens, aan de media. Precies daarom ziet Emanuel Hiel het initiatief ook als een imagocampagne voor Schaarbeek. “Vroeger was Schaarbeek vuil. Dat is veel verbeterd. Mensen zijn vriendelijk. Er zijn verschillende culturen, ja. Niet iedereen accepteert dat, ik besef dat wel,” zegt Soukaina.
Tijd voor de laatste halte: het gemeentehuis naar het ontwerp van architect Jules Van Ysendijck. De openingsuren zijn al verstreken, dus kloppen Soukaina en Simon op het raampje van een zijingang, waarna de conciërge opendoet. ‘Emanuel Hiel?’ Op weg naar de raadszaal en het burgermeesterskabinet wijzen Simon en Soukaina op de vele details, zoals de takken van de kriekenbomen in de ramen in loodglas, de vele schilderijen - ‘Er hangen er 1.500’ -, en de rijke collectie wandtapijten. Bij het buitengaan wijst Simon als uitsmijter nog naar zijn ouderlijk huis langs het Colignonplein. “Misschien kan je me later nog eens interviewen, want ik vertolk het personage Jonathan in de film Black van Adil El Arbi en Bilall Fallah,” knipoogt hij. De leerlingen van Emanuel Hiel weten duidelijk goed hun pr te verzorgen.
Het project van Emanuel Hiel is te volgen via Facebook Public Revelations Events
Lees meer over: Schaarbeek , Samenleving
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.