Schaarbeek geeft groen licht voor straatnaam slachtoffers racistische moord

JP
© BRUZZ
09/05/2019

Schaarbeek is een stap dichter bij de naamsverandering van (een deel van) de Vanderlindenstraat naar de Habiba-Ahmedstraat. Via die naam wil de gemeente een eerbetoon brengen aan een Schaarbeeks koppel dat in 2002 vermoord werd door hun racistische buurman.

Op 7 mei 2002 dringt Hendrik Vyt, een extreem-rechtse 79-jarige man 's nachts het appartement binnen van zijn Marokkaanse buren en begint er te schieten. Ahmed Isnasni en zijn vrouw Habiba El-Hajji overleven de aanslag niet. Twee van hun zonen raken gewond, hun dochter Kenza kan ontkomen.

"Mijn ouders werden midden in de nacht op brute wijze gedood door geweerschoten," schrijft dochter Kenza Isnasni op haar Facebookpagina. Zij woont tegenwoordig in Marokko. "De racistische moord op mijn ouders moet een les zijn om te leren. Ik hoop dat dit drama in de harten en geesten van iedereen zal doorklinken. Deze tragedie moet ons er voortdurend aan herinneren dat we niet immuun zijn voor een nieuwe 7 mei 2002."

'Polarisering neemt toe'

De straat die nu mogelijk hernoemd zal worden is een stuk van de huidige Vanderlindenstraat, tussen de Paviljoenstraat en de James Wattstraat. Het idee daarvoor komt van buurtbewoonster Agnes Pietrak, die daarover woensdagavond op de gemeenteraad een interpellatie indiende.

"We vergeten het misschien te vaak, maar het racisme heeft een slachtoffer gemaakt in Schaarbeek," zei Pietrak. "Een man die, gefrustreerd en gevoed door een haatdiscours, het recht heeft genomen om het leven te nemen van zijn buren. Ouders van vijf kinderen, alleen omdat het buitenlanders zijn, Arabieren, moslims…"

De nieuwe straatnaam is volgens Pietrak nodig omdat we ons opnieuw in een gepolariseerde periode bevinden. "Extremen worden uitvergroot en naar voren geschoven en bepaalde ideologieën worden genormaliseerd," klinkt het. "Maar de slachtoffers van antisemitisme, homofobie en islamofobie zijn niet vergeten dat hun leven soms aan een zijden draadje hangt."

Volgende stappen

Nu de gemeente de goedkeuring heeft geformaliseerd, is de procedure voor de naamsverandering officieel in gang gezet. Die moet vervolgens goedgekeurd worden door de Koninklijke Commissie voor Toponomie. Dat is de instantie die naamsveranderingen voor straten en pleinen valideert.

Geeft de Commissie haar zegen, dan komt er een referendum in het betrokken deel van de straat. 60 procent van de bewoners moet deelnemen aan de bevraging, en 60 procent moet de naamsverandering goedkeuren.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Schaarbeek , Samenleving , racistische moord , Bernard Clerfayt , Habiba-Ahmedstraat

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni