Het totale alcoholverbod dat deze zomer werd afgekondigd in het Schaarbeekse deel van de Brabantwijk is verlengd tot 31 januari. Geestrijke dranken zijn daardoor opnieuw 24 uur op 24 verboden op de openbare weg. Na de invoering van het totaalverbod deze zomer daalde het aantal meldingen van slagen en verwondingen met 47 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder, meldt het gemeentebesluit.
Schaarbeek verlengt totaalverbod op alcohol in Brabantwijk
Onder het Schaarbeekse politiereglement geldt overal in de gemeente al een alcoholverbod op de openbare weg tussen 22 uur 's avonds en 9 uur 's ochtends. Met een gemeentelijk besluit werd in juli dat verbod in de Brabantwijk tot 31 oktober naar overdag uitgebreid. Enkel op de terrassen van cafés en restaurants kon een pint of gin-tonic nog.
Dat verbod is op de gemeenteraad van 27 november opnieuw ingesteld, voor de periode vanaf 1 november tot en met 31 januari, blijkt uit het verslag van die gemeenteraadszitting.
Het gaat daarbij om dezelfde perimeter als in de zomer: de Brabantstraat, de Aarschotstraat, de Groenstraat, de Kwatrechtstraat, de Dupontstraat, de Allardstraat, de Broederschapstraat, de Rogierstraat, de Hoogvorststraat, de De Potterstraat en de Liedtsstraat, telkens op het grondgebied van Schaarbeek.
Minder vechtpartijen en diefstallen met geweld
Het totaalverbod in de zomer was immers effectief, meldt de politiezone Noord. Het aantal meldingen van slagen en verwondingen in die zone nam in de maanden juli, augustus en september 2019 met 47 procent af ten opzichte van dezelfde periode in 2018. "In de eerste negen maanden van 2019 daalde het aantal diefstallen met geweld daarnaast met 7,3 procent tegenover diezelfde tijdsspanne in het jaar ervoor", zegt politiewoordvoerster Audrey Dereymaeker aan BRUZZ.
Hoewel de politie niet hard kan maken dat het afnemend aantal gewelddadige diefstallen verband houdt met het alcoholverbod, vermoedt ze dat wel. "Als je geduwd wordt door de dief, classificeert de politie dat al als geweld. Iemand die beneveld is, is een makkelijker prooi om op die manier beroofd te worden." Bovendien geeft het verbod de politie een stok achter de deur om samenscholingen voor nachtwinkels en overlast door overmatig gebruik van alcohol tegen te gaan, zegt Dereymaeker.
Reden voor de gemeente Schaarbeek om het alcoholverbod overdag ook tijdens de winter te laten doorlopen. Burgemeester Cécile Jodogne (Défi) neemt daarbij het "grote aantal personen die aanwezig zijn in de openbare ruimte van voorgenoemde omtrek" in overweging, die "alcohol kopen in nachtwinkels. De opkomst op deze plaatsen zal tijdens de eindejaarsperiode toenemen, en dit zal gepaard gaan met een stijging in de consumptie van alcohol."
Extra patrouille
De politiezone heeft sinds het begin van haar actieplan Noordwijk in juli 2018 een extra patrouille in de wijk. "Sinds begin deze maand is daar nog eens een extra patrouille bijgekomen", zegt woordvoerster Dereymaeker. "Tijdens de eindejaarsperiode zijn er meer mensen op straat, en daar wilden we preventief op reageren. Het is ook vroeger donker, wat samen tot een verhoogd onveiligheidsgevoel kan leiden. De grotere politie-aanwezigheid wordt in januari geëvalueerd."
De gemeente Sint-Joost voert voor haar deel van de Brabantwijk ook een 24-uursverbod in. Dat geldt tot in februari, meldt woordvoerster Charline Six aan BRUZZ.
Correctie: in een eerdere versie van dit artikel werd gesteld dat in Sint-Joost enkel het nachtelijke alcholverbod werd gehandhaafd, op basis van informatie van de gemeente. Daags na publicatie meldde die toch dat Sint-Joost sinds 22 november zelf ook een 24-uursverbod heeft ingevoerd. Dat geldt tot 22 februari.
Lees meer over: Schaarbeek , Samenleving , Politiek , alcoholverbod , alcohol , openbare weg , audrey dereymaeker , Politiezone BruNo , Liedtsplein , Noordwijk , Brabantwijk , Cécile Jodogne
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.