De chaos aan het Klein Kasteeltje brengt de discussie weer naar boven over de verhuis van het aanmeldcentrum voor asielzoekers naar een andere plek in Brussel. De federale regering heeft nu een terrein op het oog tussen de E40 en de Reyerslaan voor een nieuw gebouw. De gemeente Schaarbeek verzet zich daar tegen. 'Dit is absurd.'
Schaarbeek wil geen aanmeldcentrum voor asielzoekers aan de Reyerslaan: 'Dit is absurd'
Asiel aanvragen bij de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) en het eerste korte verblijf, georganiseerd door Fedasil, zijn sinds 2018 allebei ondergebracht in het aanmeldcentrum van het Klein Kasteeltje in Brussel-stad. Die nieuwe regeling kwam er nadat er aan het Maximiliaanpark in de Noordwijk, waar voorheen asiel moest worden aangevraagd, grote tentenkampen werden opgeslagen door mensen die de oorlog in Syrië waren ontvlucht.
Maar de buurt aan het Klein Kasteeltje beleeft nu door de huidige, grote asielstroom gelijkaardige taferelen. Voor de buurtbewoners is de maat vol. Ook burgemeester van de stad Brussel Philippe Close (PS) geeft aan dat de toestand niet langer houdbaar is.
Residentiële buurt
Helemaal nieuw is de discussie niet. Het Klein Kasteeltje zit de stad Brussel al langer dwars. Ze wil het stadsdeel aan het kanaal waar het aanmeld- en opvangentrum ligt, verder residentieel ontwikkelen en dringt al jaren aan bij de federale overheid om de plek te verhuizen naar een andere locatie. Het gebouw kan dan plaats maken voor nieuwe woningen, wat meer aansluit bij de rest van de buurt.
Maar die plannen zijn nooit concreet geworden, al was er wel ooit wel sprake van om het militair hospitaal in Neder-Over-Heembeek om te vormen tot nieuw asielcentrum.
Lap grond
"Het is belangrijk dat het Klein Kasteeltje verhuist," zei staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor (CD&V) gisteren op Radio 1 in "De Wereld Vandaag". "Er is een voorstel van de Regie der Gebouwen, er is een terrein in Schaarbeek dat wordt onderzocht". Staatssecretaris Mathieu Michel (MR), bevoegd voor de Regie der Gebouwen, zou een een lap grond tussen de E40, Reyerslaan en de Kolonel Bourgstraat in Schaarbeek op het oog hebben, waarvan de regie eigenaar is. Het is een restant van de aanleg van de E40. Er is intussen een spontaan bos ontstaan. Enkele maanden geleden hebben er nog roma gekampeerd, maar vandaag ligt het er onaangeroerd bij.
Michel wil er een nieuw gebouw optrekken dat als aanmeldcentrum kan dienen voor de asielzoekers en tegelijk ook korte opvang kan garanderen. Het Klein Kasteeltje in de stad Brussel kan dan te gelde worden gemaakt om het te ontwikkelen als woongebied.
Hoe dan ook kan dit pas over enkele jaren gerealiseerd worden.
'Geen goed idee'
De gemeente Schaarbeek ziet die plannen niet zitten. “We geloven niet dat dit de goeie plek is,” zegt Marc Weber, woordvoerder van Schaarbeeks burgemeester Cécile Jodogne (Défi). “Het terrein ligt naast het Mediapark waar een heel nieuwe dynamiek zal ontstaan met mediabedrijven (RTBF en VRT bouwen er momenteel nieuwe kantoren) en een nieuwe woonwijk.”
“Als burgemeester Close (PS) zegt dat de overlast aan het Klein Kasteeltje niet meer draaglijk is voor de buurtbewoners, wat doet de federale regering dan denken dat het in Schaarbeek wel mogelijk zal zijn? Nee, we willen hier geen Klein Kasteeltje. Dat is een absurd idee. En dat hebben we Michel ook laten weten.”
‘Verhuis lost vandaag niets op’
Thomas Willekens van Vluchtelingenwerk Vlaanderen gaat ermee akkoord dat het Klein Kasteeltje niet langer als aanmeldcentrum kan blijven dienstdoen: “Die locatie is totaal ongeschikt. Idealiter moet zo’n centrum op drukke dagen 300 mensen kunnen ontvangen en is het goed omsloten, maar toch vlot bereikbaar.”
Of het aanmeldcentrum naar een andere locatie verhuizen iets oplost, betwijfelt Mehdi Kassou van BXLRefugees. “De Moors uitspraak verraste me. Ze stelt haar plan voor alsof het een oplossing is, maar dat is het niet. Een volledig nieuw gebouw stamp je niet in een maand uit de grond, dit gaat over jaren.”
Zowel Willekens als Kassou denken niet dat een andere locatie vandaag een grote impact zal hebben. “Het maakt niet uit waar je het centrum plaatst, want zolang er niet voldoende opvangplekken zijn en de achterstand in de dossiers niet weggewerkt worden, zal de situatie aan de poorten niet veranderen,” zegt Kassou.
Beiden hebben ze er wel begrip voor dat de gemeente Schaarbeek een koele minnaar is van het plan. “Elke burgemeester en buurtbewoner ziet hoe het eraan toegaat in het Klein Kasteeltje. Dat wil niemand in hun gemeente. Het zal bijzonder moeilijk zijn om een lokaal bestuur te overtuigen.”
Lees meer over: Brussel-Stad , Schaarbeek , Samenleving , Mathieu Michel , Cécile Jodogne , fedasil , Dienst Vreemdelingenzaken , mediapark , Klein Kasteeltje