Schaarbeek zet wijnboer uit Josaphatpark
"In het kader van de voorziene heraanleg van het Josaphatpark, moeten we u jammer genoeg meedelen dat het college van burgemeester en schepenen op 19 januari 2010 de beslissing heeft genomen om u de beschikking over het perceel te onttrekken waarvan u de facto bezit hebt genomen, op de site van de gemeentelijke serres."
In een brief aan Ell laat het Schaarbeekse gemeentebestuur er geen twijfel over bestaan. Dit jaar nog moet de wijnboer het terrein aan de rand van het Josaphatpark ontruimen. Uiterlijk tegen 15 oktober moet de wijnboer, die zijn terrein nog - mondeling - van voormalig burgemeester Roger Nols toegewezen kreeg, weg.
Moestuin en arboretum
"Op de plaats van de wijngaard willen we een biologische moestuin en een arboretum aanleggen", legt schepen van Groene Ruimten Michel De Herde (MR-FDF) uit. "Met name bij de scholen is daar erg veel vraag naar."
De stek naast de serres is volgens de Herde de enige plaats op het Schaarbeekse grondgebied die daarvoor in aanmerking komt. "Schaarbeek is groot, maar je legt zo'n tuin niet gelijk waar aan. Het perceel moet bijvoorbeeld beschermd kunnen worden door een omheining. Bovendien wordt de gemeente langzaam maar zeker toegebouwd."
De Herde betreurt naar eigen zeggen dat hij Ell moet wegsturen. "Maar een pedagogisch project voor de kinderen is belangrijker dan een privé-initiatief van iemand die nu al jaren gratis over gemeentegrond beschikt en daar winst mee maakt. We willen trouwens wel enkele wijnranken houden, als symbool voor de wijngaarden die hier ooit floreerden."
Bulldozers
Armand Ell is niet van plan om zonder slag of stoot te vertrekken. "Ik heb al tegen de schepen gezegd dat hij gerust zijn bulldozers kan sturen. Ik wijk niet."
Volgens de wijnboer, die vandaag samen met zijn zoon de wijngaard bewerkt, is zijn project er net een voor het publiek.
"Elke zaterdag staan de mensen aan te schuiven voor de rondleiding, gratis. Ik heb in de loop van de jaren ook steunbetuigingen en dankbriefjes gekregen van heel veel mensen, zelfs van wijlen koning Boudewijn. En wat de wijn betreft, die geef ik gewoon weg, de flessen vermelden expliciet dat de wijn niet verkocht mag worden."
Ell is er ook van overtuigd dat het perceel juridisch zijn eigendom is geworden. "Mijn advocaat is formeel. Na dertig jaar gebruik word je eigenaar. Die eigendom interesseert me niet, maar het is wel zo. En ik kan bewijzen dat ik het terrein al in de jaren zeventig mocht gebruiken."
Schepen De Herde veegt die argumentatie van tafel. "Openbaar domein kan niet van eigenaar veranderen. U kan zich wel inbeelden dat we ons grondig geïnformeerd hebben."
Lees meer over: Schaarbeek , Samenleving
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.