De gemeente Schaarbeek neemt het als enige Belgische gemeente op tegen grote Europese steden in de Mayors Challenge, een ideeënwedstrijd voor innoverende stadsprojecten. Schaarbeek wil met een drone 3D-opnames maken van de huizen in de gemeente om informatie over energieverbruik te verzamelen.
Schaarbeekse drone haalt finale Europese ideeënwedstrijd
De Mayors Challenge is een initiatief van de oud-burgemeester van New York, Michael Bloomberg. Na een eerste editie op Amerikaanse bodem is het nu de beurt aan Europa. De hoofdprijs is vijf miljoen euro, maar ook voor de rest van de top vijf is telkens één miljoen euro weggelegd. Schaarbeek neemt het op tegen 20 concurrenten, vaak grote en bekende steden als Amsterdam, Warschau, Stockholm, Lissabon of Barcelona.
“Toen we de uitnodiging van de Bloombergstichting binnenkregen, ben ik met een paar collega’s gaan brainstormen”, zegt projectcoördinator Mélanie Rasquin, verantwoordelijk voor subsidies en partnerschappen van de gemeente Schaarbeek. “Binnen het uur hadden we het basisidee voor het project bedacht.”
Schaarbeek wil een onbemand vliegtuigje (drone) over de gemeente laten vliegen om driedimensionale beelden te maken van de gebouwen. Rasquin: "We hebben veel mooie oude woningen, maar die zijn vaak slecht geïsoleerd. Mochten we de wedstrijd winnen, dan zouden we een 3D-kaart van energieverbruik en –verlies willen ontwikkelen. Die plaatsen we dan op een website, waar inwoners het energiedossier van hun eigen woning kunnen bekijken. Ze krijgen te zien waar ze energie verliezen, aangevuld met advies over mogelijke renovaties en de opbrengsten daarvan, plus informatie over de subsidies en premies waarvoor ze in aanmerking komen. Allemaal informatie die nu wel beschikbaar is, maar nergens samengebundeld wordt.”
Neveneffecten
De gemeente wil haar inwoners zo bewust maken van het prijskaartje van energieverlies. “Veel inwoners hebben het niet breed en beseffen niet dat ze zo geld kunnen besparen.” Daarnaast rekent de gemeente op positieve neveneffecten voor het milieu en de werkgelegenheid, en wil ze graag een gedetailleerde staat van haar patrimonium.
Mélanie Rasquin schat de kostprijs van het project op 1 miljoen euro. “Mochten we de wedstrijd winnen, dan willen we de overige vier miljoen euro gebruiken om inwoners leningen te verstrekken om renovaties uit te voeren. Dat moet hen een extra duwtje in de rug geven. Met de behaalde winsten kunnen ze ons daarna terugbetalen.”
In het najaar maakt de Bloombergstichting de winnaars van de Mayors Challenge bekend.
Lees meer over: Schaarbeek , Samenleving , Economie
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.