De Vanderlindenstraat in Schaarbeek is zondagmiddag even afgesloten geweest omdat biddende moslims de straat hadden ingenomen. Een samenloop van omstandigheden, reageert het kabinet van burgemeester Bernard Clerfayt (Défi). 'De moskee in de straat was te klein, waardoor de gelovigen op straat waren beland. Maar religie heeft geen plaats in de openbare ruimte, dit mag niet meer opnieuw gebeuren.'
Schaarbeekse straat afgesloten voor gebed Suikerfeest
Vanwege het Suikerfeest, waarmee moslims het einde van de ramadan vieren, was het zondag uiterst druk in de Brusselse moskeeën.
"De moskee in de Fraikinstraat is veel te klein, en verhuist binnenkort naar een nieuw gebouw in de Vanderlindenstraat", zegt Marc Weber, de kabinetschef van burgemeester Bernard Clerfayt, aan BRUZZ. Dat is een straat ten noorden van het Noordstation. "Vanwege de grote toeloop in de ramadantijd hadden de beheerders van de moskee ons gevraagd of ze tijdens de vasten alvast mochten bidden in die nieuwe gebouwen, die nog niet afgewerkt zijn. Die toelating hadden wij gegeven."
Maar de toestroom was groter dan voorzien. Niet alle gelovigen konden het gebouw in, waardoor ze voor de deur van de moskee op straat gingen bidden.
"De politie zag wat er gebeurde en heeft om veiligheidsredenen besloten die straat dan maar even af te zetten", vertelt Weber. "Dat hadden ze misschien beter niet gedaan, maar ze stonden voor een voldongen feit. De mensen waren er al en de spanning zou oplopen als ze dat hadden verboden."
Orthodoxe gelovigen ook op straat
Maar dit zal niet meer opnieuw voorvallen, zegt Weber. "Ik heb zelf met de beheerders van de moskee gebeld en die zaten erg verveeld met de zaak. Er zouden veel mensen afgekomen zijn die normaal niet hun moskee bezoeken. Ze hebben zich geëxcuseerd voor het gebeurde. De burgemeester gaat hen nog formeel aanschrijven."
Godsdienst hoort thuis in privégebouwen, klinkt het. "De straat is neutraal terrein. In de Paleizenstraat zit bijvoorbeeld een orthodoxe kerk die ook te klein behuisd is. Met Pasen hebben we daar de straat moeten afzetten, omdat een massa gelovigen stond aan te schuiven om binnen te raken. ."
"Dat was weliswaar geen religieuze daad, maar de voorganger had ons gevraagd of hij schermen buiten mocht plaatsen, op het trottoir, zodat alle gelovigen bij grote erediensten zouden kunnen volgen. Dat hebben we geweigerd. Als we dat voor één godsdienst doen, moeten we dat ook bij alle andere toestaan."
Lees meer over: Schaarbeek , Samenleving , Politiek
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.