Schaarste wordt acuut in Brussels Nederlandstalig onderwijs

Bettina Hubo
© Agenda Magazine
24/02/2010
Bijna vijfhonderd peutertjes hebben voor volgend schooljaar nog geen onthaalklasje toegewezen gekregen. In een paar Brusselse basisscholen, in Haren bijvoorbeeld, is nog wel plaats, maar hooguit voor iets meer dan de helft. Ook in de hogere klasjes dreigt schaarste.

Brussels minister Jean-Luc Vanraes (Open VLD), in de VGC bevoegd voor Onderwijs, maakt zich sterk dat er tegen september voor iedereen een oplossing is. "Maar als er niets gebeurt, krijgen we de volgende jaren een groot probleem."

De cijfers: in januari werden 5.286 kinderen aangemeld voor het Brussels Nederlandstalig basisonderwijs. Voor bijna drieduizend kinderen werd een plek in een onthaalklas gezocht. 2.500 kindjes (oftewel 84 procent) kregen eind vorige week een school toegewezen, in meer dan vier op de vijf gevallen ook de school van eerste keuze.

De ouders van 495 kindjes hebben minder geluk. Zij zullen in mei alsnog moeten aanschuiven voor de schoolpoort. Zonder garantie op succes bovendien. "In alle onthaalklasjes van het Brussels Nederlandstalig onderwijs samen is maar plaats voor 2.771 peuters, zo bleek uit de decembertelling. Er zijn dus nog maar ongeveer 270 plaatsen beschikbaar," zegt Dimokritos Kavadias, de voorzitter van het Lokaal Overlegplatform (LOP).

Van de 2.292 overige aangemelde leerlingen, voor hogere klassen, kregen er 1.462 nul op het rekwest. "Een deel van hen zit al op een school en wil gewoon veranderen," nuanceert Kavadias. Toch maakt hij zich ook zorgen om deze groep. "Neem het eerste kleuterklasje. Daarvoor kregen we 738 aanmeldingen. Het gaat vaak om kinderen die voor het eerst naar school gaan. Slechts 216 van hen kregen nu een school toebedeeld, en voor de 522 zonder school zijn er in heel Brussel nog maar 364 plaatsen beschikbaar."

Het LOP zal zo snel mogelijk op zijn website aangeven waar nog vrije plekken zijn, maar kan verder niet zoveel beginnen om de schaarste te verhelpen. Kavadias: "Wij hopen op een noodoplossing, dat de verschillende onderwijsnetten hun verantwoordelijkheid nemen en her en der nog een onthaalklasje bij
creëren."

Bij de netten is er wel een bereidheid tot uitbreiding, maar er staan allerlei praktische en materiële bezwaren in de weg. "Wij willen al lang een nieuwe school in Schaarbeek bouwen, maar we kunnen niet zolang het gewestplan niet is aangepast," zegt Jacky Goris, directeur van de Scholengroep Brussel (gemeenschapsonderwijs). Guido François, die aan het hoofd van de het Brusselse katholieke net staat, wil ook wel uitbreiden, maar dan moet de Vlaamse overheid met geld over de brug komen. "Om een nieuwe basisschool te bouwen, moet de inrichtende macht nog altijd zelf dertig procent van de kosten kunnen betalen."

Vanraes meent dat voor volgend schooljaar de schaarste nog wel zal meevallen: "Niet elke aanmelding wordt ook omgezet in een inschrijving." Hij zegt ook al een aantal dossiers te hebben ontvangen van scholen die de capaciteit lichtjes willen uitbreiden. "Sommige voorstellen, bijvoorbeeld in Jette en de Vijfhoek, kunnen vlug gerealiseerd worden." Vanraes blijft er wel op hameren dat Vlaams minister van Onderwijs Pascal Smet (SP.A) geld moet geven voor bijkomende scholen in Brussel en met zijn Franstalige collega Marie-Dominique Simonet (CDH) moet overleggen hoe het probleem van de bevolkingsgroei in Brussel aangepakt moet worden. "Anders zit je over enkele jaren in Brussel met duizenden kinderen zonder school."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni