Schauvliege beschermt open ruimtes in Asse en Beersel
Met zogenaamde landinrichtingsprojecten wil de Vlaamse overheid versnipperd groen en overblijvende open ruimtes in de stadsrand beschermen en versterken. Concreet worden met het geld gronden gekocht en kleine natuurgebieden met elkaar verbonden. Dat moet ook het overstromingsrisico verlagen.
"De landinrichtingprojecten zijn onder andere een antwoord op de recente watersnood," zegt Schauvliege. "Toenemende verstedelijking, verharding en een afname van ruimte voor water zijn belangrijke oorzaken van wateroverlast." In de nasleep van de overstromingen in november kreeg Vlaanderen heel wat kritiek voor zijn waterbeleid.
Het toegekende geld gaat naar het Land van Teirlinck, in Beersel en Linkebeek, en de versnipperde natuurgebieden langs de Molenbeek en de Maalbeek in Asse. Het domein Breugelbroek in Zellik wordt ingericht als een natuurlijk speelpark voor de naburige appartementsbewoners.
GEN voor fietsers
Eerder was al een dergelijk inrichtingsproject voor het Woluwebekken opgestart. In het kader daarvan worden na de winter ontbrekende fietsverbindingen tussen Leuven en Brussel aangelegd. Die passen ook in het GEN voor fietsers dat de provincie Vlaams-Brabant wil realiseren. In mei is een studie gestart die onderzoekt of een deel van de Vuilbeek kan worden opengelegd.
"Eén van de belangrijkste instrumenten is de verwerving van de nodige gronden," aldus Schauvliege. "Een mooi voorbeeld is de recente aankoop van het overstromingsgevoelige deel van het oud kasteeldomein de Burbure aan de samenvloeiing van de Kleine Maelbeek en de Vuilbeek in Kraainem. De aankoop laat ons toe om de waterproblemen aan te pakken, een groen wandelnetwerk te creëren rond kasteelparken en een fietspad aan te leggen dat de dorpskern van Wezembeek verbindt met het station van Zaventem."
Lees meer over: Samenleving
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.