Dat de markt op het Vossenplein nog niet mag plaatsvinden, stoot op veel onbegrip. Volgens Brussels schepen van Handel Fabian Maingain gaat het om "discriminatie tegenover andere niet-essentiële handelszaken." De handelaars hebben een petitie gelanceerd en eisen de onmiddellijke heropstart van de rommelmarkt in de Marollen. “Wij zijn professionele handelaars met genoeg verantwoordelijkheidszin.”
Schepen Maingain steunt marktkramers Vossenplein: 'Dit is discriminatie'
Vanaf vandaag mogen markten opnieuw plaatsvinden, maar de handelaars van de tweedehandsmarkt op het Vossenplein zullen nog even moeten wachten. Het ministerieel besluit van 15 mei staat de heropstart van rommelmarkten niet toe. “Daar kunnen wij helemaal geen begrip voor tonen”, zegt marktkramer Bernadette Lauzon.
Al meer dan twee maanden liggen haar activiteiten, net als die van de meer dan 200 andere handelaars op het Vossenplein, stil. “Negen weken nietsdoen, dat is de hel. Voor velen is dit de enige activiteit die ze uitoefenen. Financieel is dit niet vol te houden”, gaat Lauzon verder. “Hoe langer we wachten, hoe moeilijker het wordt.”
'Discriminatie'
De handelaars en sympathisanten van de “oude markt” op het Vossenplein - de vlooienmarkt daar bestaat al sinds 1873 - hebben maandag een petitie gelanceerd om de onmiddellijke heropstart te eisen. “Wij vragen een uitzondering voor onze markt”, licht Lauzon toe. “Wij zijn geen amateurs die af en toe op een rommelmarkt staan, maar zijn professionele handelaars met voldoende verantwoordelijkheidszin. Het Vossenplein is 7.000 vierkante meter groot, groot genoeg voor meer dan vijftig handelaars (de huidige limiet van het aantal handelaars per markt, red.). Bovendien zijn wij uitgerust met mondmaskers en handgel, zodat elke klant de stand kan verlaten met propere handen.”
Brussels schepen van Handel Fabian Maingain (Défi) steunt de handelaars op het Vossenplein, maar geeft aan dat hij weinig kan doen. Net zoals de andere markten, hangt de markt op het Vossenplein af van politieke beslissingen op federaal niveau. “Aangezien het laatste ministeriële besluit rommelmarkten uitsluit, is er momenteel geen oplossing mogelijk voor het Vossenplein”, zegt Maingain. Volgens hem komt die beslissing neer op discriminatie ten opzichte van andere niet-essentiële winkels. Die zijn sinds vorige week maandag opnieuw open. “Ook de tweedehandswinkels zijn opnieuw open”, benadrukken de handelaars op het Vossenplein.
'Economische long van de Marollen'
“Welke logica zit er achter al deze criteria?”, zucht Lauzon. Voor het antwoord op die vraag verwijst het kabinet van federaal minister van Economie Nathalie Muylle (CD&V) door naar het Nationale Crisiscentrum, dat opnieuw verwijst naar de federale regering. “De beslissingen worden door politici genomen”, geeft woordvoerder van het Crisiscentrum Yves Stevens aan. De woordvoerder van premier Wilmès heeft nog geen antwoorden gegeven op onze vragen.
Voor schepen Fabian Maingain moet er een oplossing gevonden worden voor 8 juni, de datum die vooropgesteld wordt voor de heropstart van de horeca. “Door de markt op het Vossenplein te verbieden, belemmert de federale regering de economische heropstart van een wijk waarvan de markt het kloppend hart is”, aldus Maingain nog.
“Dat willen we ook duidelijk maken aan premier Wilmès”, gaat Lauzon verder. “Dit is de economische long van een wijk. De winkels in de buurt zijn open, maar zonder markt zijn er geen klanten. Bovendien hangen veel klanten af van deze markt waar ze spullen kunnen kopen voor 50 cent of een euro.” Maar het draait niet alleen om het economische aspect. “Voor velen biedt onze markt ook wat afleiding. Mensen hebben deze markt nodig.”
Lees meer over: Brussel-Stad , Samenleving , Vossenplein , vlooienmarkt , rommelmarkt
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.