Schepmans: ‘Groep in Molenbeek die ongehinderd haar zin doet’
In een interview met De Standaard geeft Schepmans, sinds maandag burgemeester van Molenbeek, toe dat een ongecontroleerde groep haar gemeente teistert. Het gaat daarbij om jongeren én volwassenen.
"Die groep leeft buiten de wet en houdt op geen enkele manier rekening met haar medemens", zegt Schepmans. "Ze heeft lak aan alle regels en doet ongehinderd haar zin. Het bestuur heeft dat gedrag te lang laten betijen."
Alle agenten straat op
Om het probleem aan te pakken wil Schepmans onder meer alle agenten de straat op krijgen. Het bureauwerk wil ze dan door burgers laten doen. Ze wil zo een mouw passen aan de onderbezetting van de politie. Agenten kiezen immers niet genoeg voor de zone met Molenbeek als werkplaats.
De gemeente zal de lokale problemen hoe dan ook niet alleen kunnen oplossen, beseft de nieuwe burgemeester. "Steun vanuit het Brussels Gewest blijft absoluut noodzakelijk. Zeker wat veiligheid betreft en het wegwerken van de hoge werkloosheid."
"Ik zeg enkel: elk zijn rol. Zo moeten scholen meer communiceren met ouders. Jongeren op de dool wil ik stimuleren om cursussen en opleidingen te volgen. Weliswaar mits de nodige begeleiding en die hoeft niet ludiek te zijn. Een minivoetbalzaal bouwen, is voor die gasten geen oplossing. Ik ga daarom een cel oprichten die nadenkt over een gepast beleid. En ik weet ook wel dat niet iedereen even enthousiast zal reageren. Maar sommigen moeten ophouden te denken dat ze zich alles kunnen permitteren."
'Veel migranten spreken ook geen Frans'
Schepmans pleit ook voor een inburgeringstraject naar Vlaams model. "Toen ik dat voorstel een decennium geleden op tafel legde, botste ik op wantrouwen. Ik wilde vreemdelingen stigmatiseren, klonk het verwijtend. Zeker aan Franstalige kant, die maar geen problemen zag, heerste allerminst een gevoel van urgentie. Maar de feiten nu spreken de criticasters van toen tegen. We hebben bijgevolg veel tijd verloren. Veel migranten spreken noch Nederlands noch Frans. Dat is een de grootste mislukkingen van de afgelopen decennia. We moeten daarom een strikt kader uitdenken. Want Molenbeek kan de miserie niet blijven aantrekken."
De enige vrouwelijke burgemeester in het gewest komt ook nog even terug op de samenwerking met Philippe Moureaux, die na 20 jaar burgemeesterschap moest vertrekken.
"Moureaux gedroeg zich jarenlang als een patriarch: de man besliste over alles en iedereen en parkeerde de rest op de reservebank. Met hem samenwerken was niet bepaald een geschenk. En akkoord, niet alles is kommer en kwel. Hij heeft het aanzicht van de gemeente grondig en ten goede veranderd. Maar de sociale cohesie in Molenbeek is anderzijds ver zoek. En wie hem op de feiten drukte, deed hij systematisch af als leugenaar."
Lees meer over: Sint-Jans-Molenbeek , Samenleving , Politiek
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.