Scherven lijmen na valse start e-inschrijvingen
Dit jaar zouden de inschrijvingen in het Brussels Nederlandstalig onderwijs in alle rust en sereniteit verlopen, was vooraf gezegd. Geen dagenlange wachtrijen meer in de kou. Ouders zouden hun kind van huis uit, met één druk op de computerknop, kunnen aanmelden.
Falend computersysteem
Het pakte anders uit. Vele vaders of moeders die vorige week maandag om 13 uur vol spanning klaarzaten, moesten vaststellen dat het computersysteem niet naar behoren werkte. Velen hadden de pagina vooraf al openstaan op het scherm, maar slaagden er bij de start niet in om de pagina te vernieuwen.
Toen dat probleem gesignaleerd en verholpen was, dook er nog een hele reeks andere problemen op: sommige ouders werden uit het systeem gegooid nadat ze het rijksregisternummer hadden ingegeven en konden dus geen school aanduiden; bij anderen accepteerde de computer het adres (in Brussel) niet, en Mac-gebruikers die met de browser Safari werkten, kregen zelfs helemaal geen toegang tot het online aanmeldingsregister.
Eerste registratiemoment geldt
Zoals verwacht ontstond er bij de ouders lichte paniek, zeker bij wie een zoon of dochter wilde inschrijven in het secundair onderwijs, waar nog altijd het 'eerst komt, eerst maalt'-principe geldt.
Om de technische problemen op te lossen, ging het systeem de hele dinsdagmiddag offline. Intussen staken de stuurgroepen van het LOP de koppen bij elkaar om oplossingen te bedenken voor de gefrustreerde ouders. Beslist werd dat voor mensen die zich hadden geregistreerd, maar om de een of andere reden de aanmeldingsprocedure niet hadden kunnen afronden, het eerste registratiemoment als tijdstip van daadwerkelijke schoolkeuze zou gelden.
Om de ouders te helpen de mislukte aanmelding te voltooien, werd de helpdesk, bemand door mensen van het LOP en de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC), uitgebreid. Inmiddels zijn 2.515 kinderen voor het basisonderwijs en 1.561 scholieren online aangemeld.
Voor wie niet was binnengeraakt in het systeem, liggen de zaken anders. "Een spijtige zaak, maar als er geen spoor van registratie te vinden is, kunnen we weinig doen," zegt Dimokritos Kavadias, voorzitter van het LOP-basisonderwijs.
Vreest Kavadias niet dat ouders die hierdoor de school van hun voorkeur mogelijk zijn misgelopen, de procedure zullen aanvechten? "Zo'n vaart zal het wel niet lopen. Het kan alleen maar gevolgen hebben voor inschrijving in secundaire scholen die met schaarste kampen. Dat zijn er niet zoveel. Bovendien hebben we geprobeerd om, als er een spoor van registratie is, iedereen op dezelfde manier te behandelen. Je kunt ons dus moeilijk van ongelijke behandeling betichten."
Crashtest
Hoe is dit allemaal kunnen gebeuren? Kavadias erkent dat ze op dit scenario niet voorbereid waren. "Voor de technische kant waren we afhankelijk van een externe partner. We hadden een bedrijf uitgekozen dat zijn sporen al verdiend had." De webapplicatie, die de VGC 300.000 euro kost, werd uitgewerkt door het computerbedrijf CTG, op basis van een model van Digipolis, de IT-dienst van de steden Antwerpen en Gent. "Het grote probleem is dat er wel veel crashtesten zijn gebeurd, maar dat we het systeem nooit in vivo hebben kunnen testen." Over verantwoordelijkheden wil Kavadias zich nu nog niet uitspreken.
Blijft dat het online aanmeldingssysteem weinig gebruiksvriendelijk is. Vorm noch inhoud munt uit in helderheid. "Het is natuurlijk complexe materie," zegt Kavadias, "maar ik erken: het lijkt meer op een administratieve website dan op een website voor gewone mensen . De site was pas laat klaar, en in de drukte van het moment is het ons niet opgevallen. Maar we nemen dat zeker mee naar de evaluatie."
Ook Vic Anciaux, voorzitter van het LOP-secundair, is "allesbehalve content " over de valse start. "Ik begrijp de frustraties van de ouders. Mijn geloof in de computertechniek heeft een flinke deuk gekregen," zegt hij. Het doet hem er zelfs aan twijfelen of de ordening, de volgorde waarin elke school de leerlingen zal moeten inschrijven, wel correct zal verlopen. "Ik houd mijn hart vast."
Lees meer over: Samenleving
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.