Sonart Studio Sint Pieters Woluwe

Scholengroep Brussel plant 5.500 extra plaatsen

Bettina Hubo
© Brussel Deze Week
30/09/2015

Scholengroep Brussel, die de scholen van het gemeenschapsonderwijs (GO) in de hoofdstad bundelt, wil de komende jaren 5.500 plaatsen extra creëren in het basis- en secundair onderwijs. Het plan van aanpak is klaar.

D e vijftig basis- en secundaire scholen van het GO in Brussel tellen ongeveer 14.000 leerlingen. Net als in de andere netten is de druk op de scholen erg hoog. “We tellen dit jaar al weer 700 leerlingen meer dan vorig jaar in Brussel,” zegt directeur Jacky Goris van Scholengroep Brussel. “Bovendien hebben we 2.000 leerlingen moeten weigeren. Dat is de helft van alle weigeringen binnen het gemeenschapsonderwijs.”

Nieuw volgens Goris is dat het capaciteitstekort nu ook steeds duidelijker de kop opsteekt in het secundair onderwijs. “Een school als het atheneum van Etterbeek barst, met 950 leerlingen, uit zijn voegen.”

Rekening houdende met de demografische voorspellingen zet Scholengroep in op een flinke capaciteitsuitbreiding. “We willen de komende vijftien jaar ruim vijfduizend extra plaatsen creëren, om precies te zijn 2.683 in het basisonderwijs en 2.883 in het secundair,” aldus Goris.

Tachtig locaties
Probleem is echter dat het in Brussel steeds lastiger wordt om nog een bouwterrein te vinden en om vervolgens de vergunningen te krijgen. Daarom wil Scholengroep vooral de bestaande locaties beter benutten. Het afgelopen anderhalf jaar bracht Gordan Cengic, architect-stedenbouwkundige van GO, de bijna tachtig locaties in kaart die de Scholengroep in het Brussels gewest bezit. “Uit dat onderzoek is gebleken dat, net zoals in Vlaanderen, 50 tot 75 procent van de gebouwen verouderd of zelfs zwaar verouderd is,” zegt Cengic. “Ook valt op dat er vaak gebouwd werd volgens de planningslogica van de jaren zeventig. De terreinen worden met andere woorden zelden efficiënt benut. Het gebouw staat bijvoorbeeld pal in het midden van het domein in plaats van tegen de straat.”

Scholengroep Brussel wil de onderwijscapaciteit dan ook vooral uitbreiden via inbreiding: meer doen op hetzelfde terrein. Cengic en zijn team stelden zopas een ‘integraalplan’ op, een bouwplanning tot 2030. Daarin staan de op stapel staande inbreidingsprojecten in Etterbeek, Heembeek en Ganshoren.

Schippersschool Woluwe
In Etterbeek beschikt het gemeenschapsonderwijs over meerdere terreinen. Er is het grote domein aan de Edmond Mesenslaan met het atheneum en de basisschool, voorts zijn er de gebouwen en internaten van de schippersschool in de Devroyestraat en de Legerlaan. De komende jaren wordt het atheneum uitgebreid met een nieuwbouw zodat er in het secundair plaats zal zijn voor 1.200 leerlingen. De schippersschool en haar internaten verhuizen naar de leegstaande Sonart-filmstudio’s in de Sint-Huibrechtsstraat in Sint-Pieters-Woluwe. In de Devroye-straat komt dan een compleet nieuwe basisschool en de Legerlaan wordt verkocht.

‘KUB-gebouw’ weg

Ook in Heembeek plant het GO een inbreidingsoperatie. Via een verbouwing en nieuwbouw komen er in de basisschool Kasteel Beiaard 200 plaatsen bij en in de Heemschool (buitengewoon onderwijs) 250 plaatsen.

Voorts wordt extra capaciteit gecreëerd op de terreinen van basisschool De Goudenregen en van De Tuinen, het internaat in Ganshoren. Hierdoor zal het atheneum van Jette, dat propvol zit, 400 extra leerlingen kunnen inschrijven.

Daarnaast gaat het gemeenschapsonderwijs ook bouwen op nieuwe plekken. Zo komt er in de plaats van het vroegere KUB-gebouw een nieuwe GO-basisschool en een grote secundaire school (zie kader). Tenslotte zal ook de Lakense school Martha Somers uitbreiden. Dit zal niet gebeuren op de huidige locatie in de Karel Bogaerdstraat. Het gebouw is volgens Goris te klein en de combinatie met een kunsthumaniora is niet ideaal. “We zoeken een oplossing op een veel centralere plek.”

Wat de basisscholen betreft, wil het GO de nieuwe containerscholen her en der zo snel mogelijk omzetten in stenen scholen. Voorts zijn er, behalve in Koekelberg, nieuwe scholen gepland aan het Dapperheidsplein in Anderlecht en bij de OLV-kerk in Laken (vroegere Cardijnschool).

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Evere , Samenleving

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni