Scholieren Jan Van Ruusbroec naar Florida tegen haaienverminking

Jonas Gilles
© Brussel Deze Week
04/04/2013
Vijf studenten van het Jan-Van-Ruusbroeckollege kregen voor hun bewustmakingscampagne tegen het verminken van haaien, de hoofdprijs van het 'haaienproject' van vzw Sea First. Ze winnen een begeleide reis naar Florida, waar ze onder andere gaan snorkelen in de tropische riffen van de Florida Keys.

N a druk mailverkeer en een paar gerichte telefoontjes spreken we af met de jonge garde in café Mappa Mundo in hartje Brussel. Meteen valt op dat Stop Finning een sympathieke vriendengroep is die geen geheimen heeft voor elkaar. Marie beaamt dat. "We zijn laatstejaarsstudenten en klasgenoten, dat schept sowieso een band. Eerst waren we twee aparte groepjes. Toen we te horen kregen dat we voor het haaienproject met vijf mochten samenwerken, was de keuze snel gemaakt. We wisten ook wat we aan elkaar hadden."

Ze wordt onderbroken door Kevin, die zich vooral heeft beziggehouden met de public relations. Hij maakte een website, een Facebook- en Twitteraccount. "In het vierde middelbaar kregen we een uitgebreide lezing over haaien die worden afgeslacht voor hun vinnen, en de dramatische gevolgen hierdoor op het ecosysteem in de oceaan. Die lezing was een openbaring voor de hele groep!" Elisabeth, die een tijdje geleden in Trends stond, herinnert zich die periode nog alsof het gisteren was. "We zijn snel beginnen researchen op het internet en in tijdschriften. En als je die cijfers leest, vraag je jezelf af hoe zoiets kan! Ik kreeg de drang om er iets aan te doen, ik kon dit niet zomaar laten gebeuren."

Ondanks hun gedeelde interesse voor het milieu en in het bijzonder voor haaien, kwam het idee voor de oprichting van Stop Finning uit een onverwachte hoek. De biologieleerkracht gaf het startschot voor de bewustmakingscampagne die hen naar Florida zou leiden, vertelt Simon. "Zij heeft ons de wedstrijd van vzw Sea First voorgesteld en drong erop aan deel te nemen."

In mei vorig jaar was Stop Finning eindelijk geboren. De naam is afgeleid van het afsnijden van vinnen door vissers. Haaienvinnen zijn vooral in China een populair luxeproduct geworden. Geen trouwfeest of verjaardagsfeest zonder haaienvinnensoep. Kevin bezoekt nog af en toe zijn familie in China en getuigt. "Ik probeer mijn familie te overtuigen van de problemen, maar dat is niet altijd evident. Zelf wil ik geen haaienvinnensoep eten, het is niet lekker en heeft maar weinig smaak. Maar of mijn familie in China ook zal stoppen met vinnen te eten, betwijfel ik."

Ook Nina is trots op de groep en wat ze verwezenlijkt heeft. "Tijdens onze campagne zijn we naar een lagere school gegaan in Oppem om de kinderen daar te animeren in verband met haaien. We gaven een Powerpointpresentatie, deelden weet-jes uit, organiseerden een quiz en veel meer. Dat was voor ons ook heel leuk. Achteraf zei een kindje dat ze nooit haaienvinnensoep zal eten en dat ze het gaat rondvertellen in haar familie. Voor mij persoonlijk gaf dat een enorme voldoening. We hebben die kinderen echt iets bijgebracht."

Snorkelen in Florida
Niet alles liep van een leien dakje. "In de grote vakantie zat het echt diep. Een vergadering bij mij thuis liep uit op ruzie omdat we allemaal onze eigen ideeën wilden uitvoeren. We zaten niet op dezelfde lijn. Er was altijd wel iemand die niet aanwezig kon zijn. Toen hebben we zwaar getwijfeld. Gelukkig hebben we toen de actie met de grote vis opgezet," vertelt Elisabeth. Bij een van hun acties tekenden ze met krijt een grote vis op de speelplaats en plaatsten zoveel mogelijk leerlingen binnen de krijtlijnen. Vervolgens werd er vanuit de lucht een foto gemaakt. Het resultaat was een grote menselijke vis met het opschrift 'stop overbevissing'! Deze foto stuurden de scholieren naar belangrijke Europese parlementsleden. De timing zat goed, want in het najaar van 2012 werden er belangrijke richtlijnen aangenomen in het kader van overbevissing. "Die actie was een groot succes en heeft ons zelfvertrouwen geschonken," zegt Marie opgelucht. De campagne eindigde op 31 december. De groep blikt met trots terug op de weg die ze afgelegd hebben. "Het was een rollercoaster, zeker omdat we nog elke dag moesten afrekenen met huiswerk. Onze school ontzag ons niet," lacht de groep vrijwel in koor.

Na drie maanden wachten viel dan eindelijk het verdict. De vzw Sea First bekroonde Stop Finning samen met een andere groep tot winnaar van het 'haaienproject'. Nina: "We waren nooit bezig met die prijs, we deden het voor onszelf."

Simon treedt haar bij. "Het dringt nog niet echt door, maar volgende week zijn we aan het snorkelen in Florida!" En ook na deze reis is het sprookje nog niet afgelopen, vertelt Marie. "We gaan een GPS plaatsen op een haai die we een heel jaar mogen volgen. Dat wordt spannend!"

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Laken , Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni