Schone straten rond Zuidstation: een verre droom

Danny Vileyn
© Brussel Deze Week
10/03/2011
Het nagelnieuwe Park Inn Brussels Midi is een aanwinst voor de Zuidwijk. En hopelijk een aanleiding voor gemeente (en Gewest) om de stations­omgeving netter en aantrekkelijker te maken. Een paar uur in een hotel kan al een vakantiegevoel geven.

Er zijn geen internationale treinen met vertraging, meldt een flatscreen links van de ingang van de Park Inn. Bij het binnenstappen in de hotellobby is onmiddellijk duidelijk wat het doelpubliek van Hotel Park Inn is.

De grote lobby is sober met een vleugje kleur, smaakvol zoals de kamers. Het Hotel telt 142 kamers, waarvan er twee aangepast zijn voor mensen met een handicap, en veertig het predikaat 'business friendly' meekregen. Die veertig kamers zijn een stuk groter dan de standaardkamers; internet en ontbijt zijn er inbegrepen.

De geafficheerde prijzen variëren van 135 tot 235 euro per kamer, afhankelijk van periode en beschikbaarheid. Vorige maandag kostte een kamer flink minder: 89 euro voor een standard guest, 99 met ontbijt en 114 voor business friendly, breakfast inbegrepen. Maar een kamer voor het weekeinde van 13 en 14 maart wordt peperduur, het hotel is dan zo goed als volgeboekt. Een goed draaiend hotel is ook een goede zaak voor de gemeente Sint-Gillis: de hotelbelastingen brengen flink wat geld binnen.

Het hotel heeft een grillrestaurant, waar ook passanten en pendelaars een stukje kunnen eten tegen zeer redelijke prijzen. Een driegangenmenu is er al voor 35 euro, en er komt ook een dagschotel voor kantoormensen en andere geïnteresseerden. De ajuinsoep met geuze en de entrecote bearnaise kunnen wij u alvast aanbevelen. En de bediening is voortreffelijk.

Eco du Cœur
Het Park Inn Hotel wil zich als een verantwoordelijke gemeenschap gedragen. Volgend jaar al mikken ze op een green key, een ecolabel voor de toeristische sector. Er zijn al bomen geplant, en tijdens een gesprek opperde een stafmedewerker: en waarom ook geen sociale projecten, zoals bijdragen aan een Resto du Cœur?

De staf bestaat uit mensen van diverse origine, en er zijn ook mensen uit de buurt aangeworven, al blijft bekwaamheid uiteraard primeren. Ook discriminatie wordt hier niet getolereerd: niet op basis van geslacht, niet op basis van herkomst en ras, niet op basis van seksuele voorkeur. Patrick D'Hoore, een man die er al een internationale carrière op heeft zitten, leidt het hotel.

Overdekte Straat
Het hotel Park Inn mikt - zoals zijn drie sterren vertellen - op de mid-range, en dan vooral op zakenlui die met Thalys en Eurostar reizen en eventueel voor een internationale meeting ook gebruik willen maken van een vergaderzaaltje.

Het nagelnieuwe hotel oogt aantrekkelijk, maar hoe voelt de omgeving van het Zuidstation (voor een zakentoerist) aan? Wij namen vorige week donderdag de proef op de som.

We komen van het centrum van Brussel met tram 3. De trap die van de metro naar het Zuidstation leidt, is smerig. Een exemplaar van BDW ligt achteloos op de trapleuning. Boven aan de trap: een grote plas water. Het Zuidstation heeft ook foute verlichting. Gelukkig zijn er de eetkraampjes, de krantenwinkels, de bloemen- en pralinewinkels. De ingang van het station, aan de kant van de Fonsnylaan, recht tegenover het Broodthaersplein, is ook slecht verlicht.

Twee haveloze mannen schreeuwen tegen elkaar op; een vriendelijke reus probeert hen tot bedaren te brengen. Een oudere, dakloze, slaat wild met zijn kruk tegen de muur. Een wonder dat het ding het niet begeeft. Ook op hem stapt de reus toe. Hij volgt me als ik buitenstap en is ontgoocheld dat ik hem geen sigaret kan aanbieden.

Ik loop in de richting van de Overdekte Straat (iedere keer opnieuw mopper ik: wie heeft nu zo weinig fantasie om zo'n naam te kiezen?) en onderweg kom ik de vrouw met de uienrokken tegen. Overal zie je deze dakloze (?) vrouw, aan het bedelen langs de centrale lanen, in de socia­le restaurants. Ze heeft het koud. Waar blijft de Samu Social nu?

De bovengrondse tramperrons liggen er smerig bij. Zo lagen ze er vijf jaar geleden ook bij, en vorig jaar en dus ook dit jaar. Onder de banken wordt zo te zien nooit schoongemaakt. Hier slingert een dagexemplaar van de krant La Dernière Heure rond. Op de perrons een platgereden doos Pampers.

Het wordt tijd dat de MIVB en de gemeente (Sint-Gillis) eens uitmaken wie hier moet schoonmaken. In het Zuidstation komen jaarlijks vijftien miljoen passagiers langs.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Gillis , Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni