In de voormalige kazerne Panquin in Tervuren komt vanaf september een privébasisschool voor meer- en hoogbegaafde kinderen. Leerlingen krijgen het gewone lessenpakket in de helft van de tijd, aangevuld met extra verdieping, kinderyoga, muziek en natuur.
School voor hoogbegaafde kinderen in Tervuurse kazerne
Na interne herstructureringen verliet Defensie in juni vorig jaar de kazerne Panquin. Tervuren hoopt binnen twee jaar een concreet herbestemmingsproject te kunnen laten starten, en tekende tot die tijd een gebruiksovereenkomst met Defensie.
In de tussentijd wordt een deel van de kazerne verhuurd aan Ingenium School, een privéschool voor meer- en hoogbegaafde kinderen, schrijven de kranten Het Nieuwsblad en De Standaard.
“Dat doen we om de beheerkosten te drukken”, zegt burgemeester Jan Spooren (N-VA) aan brusselnieuws.be. “De school komt in een instapklare vleugel van het historische Hoefijzergebouw, in de andere vleugel komen tijdelijk andere gemeentefuncties.”
Kinderyoga en filosofie
“Hoogbegaafde kinderen voelen zich vaak niet op hun plek in het reguliere onderwijs”, zegt initiatiefneemster Veerle Van Melkebeek, die zelf twee hoogbegaafde dochtertjes heeft en daardoor al een tijd op zoek was naar aangepast onderwijs.
Naar het gevoel van hoogbegaafde kinderen wordt de leerstof eindeloos herhaald. “Daardoor ontwikkelen ze gedrags- en leerproblemen. Ze gaan onder hun niveau presteren, om toch maar niet op te vallen. Ze krijgen burn-outs en depressies. Of ze worden één of meerdere jaren vooruitgeplaatst, maar studeren dan af op 15, wat voor hun sociaal-emotioneel welzijn verre van ideaal is.”
“Bij Ingenium zullen de kinderen de voorziene leerstof afwerken in de helft van de tijd, op een verdiepte manier”, zegt Van Melkebeek. Zo krijgen de leerlingen in de vrijgekomen tijd ruimte voor extra muziek, kunst, natuurprojecten, filosofie, technologie, sport en kinderyoga.
In het groen
De historische site van 4 hectare is beschermd gebied, strategisch gelegen tussen het centrum en het Warandepark van Tervuren. “Voor ons een ideale locatie”, zegt Van Melkebeek. “Wij wonen zelf in Overijse en voor ons was een locatie in het groen een absolute voorwaarde. Hoogbegaafde kinderen zijn ook vaak hoogsensitief, en kunnen niet al te veel prikkels verdragen. Enerzijds zitten we vlak bij de kerk van Tervuren, anderzijds zitten we naast het park en het Zoniënwoud.”
De nieuwe school kan maximaal honderd kinderen huisvesten. Klassen zullen nooit meer dan 15 leerlingen tellen. Daar hangt een prijskaartje aan: voor kleuters zullen ouders jaarlijks 5.000 euro inschrijvingsgeld moeten betalen, voor een kind in de lagere school wordt dat 15.000 euro.
In het Vlaamse onderwijs zijn er geen erkende scholen voor hoogbegaafden. Eerdere privé-initiatieven kenden tot hier toe weinig succes.
Heel wat erkende scholen hebben wel speciale programma's voor de doelgroep.
Lees meer over: Samenleving
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.