School zoekt leerlingen

Bettina Hubo
© Brussel Deze Week
15/06/2011
In de Moutstraat gaat in september een nieuwe middelbare school, Atheneum Brussel, open, een ASO-school met artistieke inslag. Er wordt hard gewerkt om de lokalen en de speelplaats in orde te krijgen, een lerarenteam samen te stellen en leerlingen te vinden.

De school komt in het gebouw van het vroegere Koninklijk Atheneum van Brussel, maar neemt maar een deel van het grote pand in. Beneden zit basisschool De Kleurdoos. Boven worden vijf klaslokalen vrij gemaakt. Hier zat tot voor kort het vrijzinnig archief Karel Cuypers, dat onderdak krijgt bij de VUB. Ook het CVO Brussel geeft er nu nog heel even les. Maar in september zullen de lokalen helemaal opgefrist zijn voor de leerlingen van het atheneum.

Heel veel plaats zal het atheneum de eerste tijd nog niet nodig hebben. De school begint met een eerste en tweede jaar, twee klassen dus. Eerst was het de bedoeling om de keuze te laten tussen Latijn en artistieke vorming, maar inmiddels is besloten om alle leerlingen twee uur Latijn en twee uur creatieve projecten (muziek, woord, plastische kunsten) te laten volgen. Het is overigens de bedoeling om de leerlingen tijdens alle vakken met cultuur in contact te brengen. Hiervoor willen de leerkrachten de talrijke mogelijkheden in de onmiddellijke omgeving benutten. Dansaert-kenner Linda Van Waesberge is ingehuurd om de contacten met de buurt te leggen en ervoor te zorgen dat de creatievelingen uit de Dansaertwijk de school leren kennen en eens langskomen. "We willen dat de leerlingen weten hoe plezant cultuur kan zijn," zegt Van Waesberge.

Intussen is Viviane Smekens, directeur secundair onderwijs bij Scholengroep Brussel, nog volop op zoek naar leerlingen. "Ik heb zeventien inschrijvingen, maar er is plaats voor meer. Het probleem is dat we nog niks kunnen laten zien. Veel ouders wachten af. Ze vragen ook of er een sociale mix is, maar daarvoor is het nodig dat er zich ook voldoende Nederlandstaligen inschrijven."

De school begint dus kleinschalig. Dat heeft zijn voordelen: vier leerkrachten nemen het gros van de vakken voor hun rekening, en elke leerling heeft in de klas een eigen laptop. Atheneum Brussel is een vestiging van het Atheneum van Anderlecht en heeft dus geen eigen directie.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni