Schooltaal wordt speeltaal

Tuur De Moor
© Brussel Deze Week
08/08/2012
De Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) steunt ook deze zomer volop de taalstimulering op de speelpleinen. Het grote boek van het speelplein' moet daarbij helpen.

Elk van de acht speelpleinen - vijf voor kleuters vanaf drie jaar en drie voor kinderen van het lager onderwijs - ging deze vakantie met dit Grote boek van het speelplein (GBS) aan de slag. Het is de bedoeling dat de kinderen meermaals per week hun activiteiten, ideeën en ervaringen visualiseren. Dat gebeurt met alles wat effect en kleur kan geven aan de grote bladen van het boek.

Volgens VGC-Collegelid voor Jeugd Bruno De Lille (Groen) zet dit boek speelpleinbegeleiders ook aan om zelf activiteiten te organiseren met het oog op taalstimulering. "Speelpleinbegeleiders hebben vaak zeer waardevolle ervaringen. Dit boek geeft hen een kader waarbinnen ze zelf hun eigen ideeën kunnen omzetten in nieuwe taalstimulerende activiteiten."

Nederlands als speeltaal
Op het speelplein Watermolen in Ukkel tekenen de kleuters deze week cowboys en indianen. Dat is het thema van de vijfde en zesde vakantieweek. Daarbij verzinnen ze verhaaltjes, zoeken ze woorden, maken ze associaties, allemaal in het Nederlands.

Pedagoge Jana Struys is een van de twee speelpleincoaches die deze zomer bij de VGC aan de slag zijn en legt uit hoe dit initiatief wordt begeleid: "Eén keer per week komt een verklede jury langs. Die bekijkt het boek en geeft een stempel als de kinderen het goed hebben gedaan. Vier stempels geven recht op een feestkoffer. Daar hebben ze vorige week een feestje mee gebouwd."

Alle kinderen die hier komen, gaan naar een Nederlandstalige school. Dat is een van de voorwaarden om zich te kunnen inschrijven. Volgens De Lille is de school vaak de enige plek waar deze kinderen Nederlands spreken. Hoofdanimatrice Natacha De Niel weet dat slechts één van de vijftig kleuters op dit Ukkelse speelplein Nederlands als moedertaal heeft. Volgens Marianne Swerts, jeugdconsulente vakantiebeleid en speelpleinen bij de VGC, variëren deze cijfers van speelplein tot speelplein.

Tijdens vakantieperiodes gaat de opgebouwde taalkennis vaak verloren, en dat willen deze speelpleinen tegengaan. Twee jaar geleden investeerden de VGC-speelpleinen ook al in een taalstimulerend project met de 'taalkoffers': koffers met verschillende spelletjes die kinderen op een speelse manier in aanraking laten komen met het Nederlands. Het GBS ligt in dezelfde lijn.

Tips tot taalstimulering
Volgens Struys wordt taalstimulering ook dit jaar positief aangepakt. "Het is de bedoeling om via spel de taal te laten leven, en de Nederlandse taal ook meer functioneel te gaan gebruiken." Als speelpleincoach zit Struys tussen de dagelijkse werking en de administratie in. Ze stimuleert de animatoren om constructief met taalverwerving om te gaan. Daarvoor gebruikt ze pedagogische en taalkundige methodes. "Als een kind een verkeerde zinsconstructie gebruikt, of een woord in het Frans zegt, is het veel beter om de juiste formulering 'terug te kaatsen', dan om het kind telkens te gaan verbeteren. Dat is beter voor het vertrouwen, en het kind pikt dhet ook veel vlugger op. Verder is herhaling het ordewoord, en proberen de animatoren zo veel mogelijk met handen en voeten uit te leggen."
De acht speelpleinen zijn deze zomer helemaal volgeboekt. Volgens Swerts komen niet alle ingeschrevenen opdagen, hoewel ze wel allemaal betaald hebben. "Dan bellen we de wachtlijst op."

Deelname aan het speelplein kost vier euro per dag, of zeventien euro per week. Gezinnen met een omniostatuut (gezinnen met een beperkt bruto belastbaar inkomen kunnen dit aanvragen, nvdr.), betalen respectievelijk één en vijf euro. Ook elk derde kind van hetzelfde gezin dat zich inschrijft en broertjes en zusjes van speelpleinmedewerkers genieten dit voordeeltarief.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Ukkel , Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni