De eerste lichting van de ‘schoolwinkel’ S.KOOL in shoppingcentrum City 2 is dinsdag afgestudeerd. Elf jonge Brusselse werkzoekenden kregen drie maanden lang een opleiding verkoopstechnieken, Nederlands en communicatie, waarbij theorie en praktijk door elkaar werden verweven. “Al zes van de afgestudeerden hebben een arbeidsovereenkomst op zak.”
Schoolwinkelproject in City2 leert werkzoekenden (beetje) Nederlands
Lees ook: Eerste ‘schoolwinkel’ geopend in City 2
In conceptstore S.KOOL volgden elf jonge werkzoekenden een opleiding tot verkoper. De opleiding, die op poten werd gezet door AG Real Estate, Actiris, Bruxelles Formation en City2, is op 1 maart van start gegaan. Dinsdag, drie maanden later, mochten de studenten hun diploma in ontvangst nemen.
Aan de opleiding ging een selectieprocedure vooraf. In totaal waren meer dan tweehonderd werklozen kandidaat, van wie er 60 door de preselecties raakten. Van die kandidaten konden er uiteindelijk twaalf effectief beginnen. “Bij de start bestond de groep uit twaalf studenten, maar na de eerste dag heeft iemand afgehaakt”, vertelt Cristelle Rothfuss van AG Real Estate.
“Er werd gekeken naar de profielen die het beste aansloten bij de vraag van de winkels. We merkten namelijk dat winkeliers vaak moeilijkheden hebben bij het vinden van het juiste verkopersprofiel. Door hier rekening mee te houden, is de kans ook groter dat de stagiairs achteraf een job vinden.” (Lees verder onder de foto)
Handelaars als peter of meter
Achteraan in het pand van de praktijkwinkel is een opleidingszaal waar de jongeren in de voormiddag theorielessen kregen. In de namiddag konden ze die theorie meteen toepassen in de winkel.
Daarnaast kregen de stagiaires ook handelaars uit de City2, Galleries Anspach of The Mint als meter of peter toegewezen waarbij ze stage liepen en begeleid werden. “De link tussen praktijk en theorie is een groot pluspunt. De stagiaires konden daardoor onmiddellijk veel vooruitgang boeken”, zegt Rothfuss.
Naast verkoopstechnieken leerden de studenten ook communicatietechnieken en kregen ze lessen Nederlands. “De meeste jongeren zijn Franstalig of anderstalig. De opleiding bestond voor een groot deel uit Nederlands, aangezien veel vacatures in Brussel vragen naar tweetalige verkopers.”
Rothfuss vertelt dat de jongeren na het afstuderen een arbeidsovereenkomst van drie maanden krijgen bij de winkel waar ze stage liepen. “Al zes van de afgestudeerden hebben een arbeidsovereenkomst gekregen, die ook daarna nog verder loopt.”
Een van de studenten die haar diploma in ontvangst mocht nemen is Youssra Khajjou (23). Zij liep stage bij de lingeriewinkel Hunkemöller, waar ze ook een arbeidscontract heeft gekregen. “Ik vind het heel fijn dat de theorie en praktijk aan elkaar gekoppeld werden.”
Youssra is blij dat ze tijdens de opleiding Nederlands heeft leren praten. “Mijn niveau van Nederlands was heel laag, maar nu kan ik mij wel duidelijk maken in een verkoopcontext. We hebben veel Nederlandstalige klanten, dus het is belangrijk om toch over een basiskennis te beschikken.”
Serena Pacillo (24) heeft een arbeidsovereenkomst bij kledingwinkel NafNaf tot en met september. Ze koestert ambitieuze professionele plannen. “Ik wil meer worden dan verkoopster. Later wil ik zelf een kledingwinkel openen.”
Tussen de groep meisjes staat ook Trésor Hamelrijk (24), de enige mannelijke afgestudeerde. “We waren een hechte groep vrienden, dus ik merkte eigenlijk het verschil niet. Het is wel fijn om hier de enige jongen te zijn met een diploma.”
Trésor wil met zijn diploma als verkoper aan de slag gaan. “Winkels vragen vaak verkopers met minstens een jaar ervaring, wat ik nog niet heb. Dankzij deze opleiding kan ik meteen beginnen werken.”
De organisatoren hebben de smaak te pakken na dit experiment: een tweede editie van de opleiding zal al meteen doorgaan in oktober.
Lees meer over: Brussel-Stad , Samenleving , S.KOOL , schoolwinkelproject , City2
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.