De Senaat vraagt in een resolutie dat de verschillende regeringen van België gezamenlijk de doodstraf tegen urgentiearts Ahmadreza Djalali, gastdocent aan de VUB, sterk te veroordelen bij de Iraanse overheid en erop aan te dringen hem onverwijld en onvoorwaardelijk vrij te laten.
Senaat vraagt regeringen doodstraf tegen Iraanse VUB-gastdocent Djalali te veroordelen
Voor de Senaat moet er bij de Iraanse regering op aangedrongen worden om het doodvonnis niet te voltrekken en een eerlijk proces in de openbaarheid en met alle rechtswaarborgen te voeren bij het hooggerechtshof. De tekst vraagt ook universitaire samenwerkingen met Iran stop te zetten zolang de veiligheid en de mensenrechten van de gastdocenten in Iran niet verzekerd zijn.
De regeringen moeten in alle contacten met de Iraanse overheid het respect voor de mensenrechten op de agenda te zetten en te bepleiten dat de doodstraf in het algemeen zou worden afgeschaft.
De Senaat dringt er bij de verschillende regeringen ook snel en officieel op te treden bij bij de Iraanse overheid officieel de onverwijlde en onvoorwaardelijk vrijlating van dr. Djalali. Zijn veroordeling en straffen moeten ongedaan gemaakt worden en hij moet regelmatig contact kunnen hebben met zijn familie en advocaten.
In de N-VA-fractie onthielden acht leden zich. "We staan 100 procent achter de inhoud van de resolutie", benadrukte Karl Vanlouwe. "Maar de Senaat is niet de plaats om dergelijke resolutie te stemmen. De Senaat kan zich enkel tot de federale regering richten, niet tot de regeringen van de deelstaten. Katia Segers (sp.a) betreurde als initiatiefneemster van de resolutie dat de tekst niet door de voltallige Senaat kon onderschreven worden.
Senaatsvoorzitster Christine Defraigne (MR) riep op om de zaak van Hamid Babaei hierbij niet te vergeten. De doctoraatsstudent van de Luikse universiteit werd in 2013 veroordeeld voor "schending van de nationale veiligheid door communicatie met vijandige staten" en zit nog steeds in de cel.
Het Vlaams Parlement keurde eerder een gelijkaardige resolutie over Djalali goed en in de Kamer en het Brussels Parlement wordt de tekst besproken. Voor Jean-Paul Wahl (MR) moet dat ook in de Franstalige assemblees gebeuren.
Lees meer over: Samenleving
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.