Sensibiliseringscampagne leert ons recyleren
36 kilogram grof huisvuil per Brusselaar per jaar. Daarmee doet het hoofdstedelijk gewest het gemiddeld tien procent slechter dan Vlaanderen, waar elke inwoner jaarlijks 33 kilogram grof huisvuil weggooit. Leefmilieu Brussel wil het tij keren.
Uit een studie blijkt dat Brusselaars weinig of niet vertrouwd zijn met de diverse vormen van afvalpreventie. Een folder en affiches moeten de Brusselaar wegwijs maken in de waaier aan duurzame alternatieven. Het Gewest telt 2000 handelszaken die rechtstreeks of onrechtstreeks aan afvalvermindering doen. Het gaat om naaiateliers, bibliotheken, verhuurcentra, brocantes en zo meer.
"Oude schoenen moet u bijvoorbeeld niet weggooien. U kan ze gewoon kwijt bij de schoenmaker, maar dat doen we niet," zegt minister van Leefmilieu Evelyne Huytebroeck (Ecolo). "Op die manier kunnen we 10 tot 15 procent afval verminderen, en dat is al veel."
Spullenhulp in Elsene is een typevoorbeeld van recyclage van afgedankte huisraad en gebruiksvoorwerpen allerhande. "Door bij ons te kopen werkt u aan de vermindering van de afvalberg," zegt.Julien Coppens van Spullenhulp. "Tegelijkertijd helpt u ook de sociale economie."
Bij Spullenhulp vindt u kwaliteitsvolle dingen aan zachte prijzen. De dienstverlening is bovendien laagdrempelig want de spullen worden gratis thuis opgehaald.
De campagne van Leefmilieu Brussel past perfect binnen de Europese Week van de Afvalvermindering. Die vindt plaats van 20 tot en met 28 november.
Lees meer over: Samenleving
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.