De eigenaar van het Sheraton Brussels Hotel, op het Rogierplein in Brussel, heeft gerechtelijke bescherming aangevraagd bij de rechtbank van koophandel in België. Een goede bron bevestigt aan BRUZZ dat het hotel financiële problemen heeft door de aanslagen van 22 maart. Ook de impact van de langdurige werken aan het Rogierplein valt niet te onderschatten.
Sheraton Brussel in slechte papieren: 'Direct gelinkt aan aanslagen en werken Rogierplein'
Het Sheraton Hotel op het Rogierplein is met 511 kamers over 30 verdiepingen een van de grootste hotels in België. Maar net die grote hotels krijgen het des te lastiger na gebeurtenissen zoals de aanslagen van 22 maart, vertelt een hooggeplaatste bron binnen Sheraton aan onze redactie. "Kleinere hotels kunnen flexibeler omspringen met drastische situaties. Wij zitten altijd met een enorme hoge kost aan personeel en mogen niet beknotten op onze service. Na de aanslagen in Parijs hadden we het al lastig, na Brussel is het helemaal ineengestort."
De steunmaatregelen die de Brusselse regering nam, zoals het opschorten van de verblijfstaks, zijn dus niet voldoende gebleken. Ook zou de gemeente Sint-Joost-ten-Node, het grondgebied waarop het Sheraton ligt, te lang getalmd hebben met het uitvoeren van de steunmaatregelen.
Een andere belangrijke verklaring voor de moeilijke financiële situatie van het hotel zijn de langdurige werken aan het Rogierplein. Drie jaar lang al ligt het plein helemaal open. Volgens de bron bij Sheraton zouden de drilboren en alle andere overlast klanten afschrikken en wegjagen.
Andere partners
Hoe het nu verder moet met het Sheraton, is nog niet duidelijk. Een businessplan moet uitwijzen of een afslanking - en dus een beperkt aantal kamers - een optie is om verder te gaan met het hotel. Officieel communiceert de Starwood groep, de uitvoerende partij van het Sheraton Brussels hotel onder een managementcontract, maar kort. "Deze aanvraag heeft betrekking op de financiële status van de eigenaar en heeft geen betrekking op Starwood Hotels & Resorts of het merk Sheraton", aldus een mededeling.
Ook het ACV bevestigt dat de financiële moeilijkheden van het hotel te wijten zijn aan de gevolgen van de aanslagen van 22 maart, maar dat ook een "commercieel contractueel probleem met de groep Marriott" meespeelt, aldus Grace Papa, permanent secretaris ACV Voeding en Diensten. "De procedure geeft bijkomende tijd om stevige opties te vinden om de financiële en commerciële situatie te herstellen."
De werkgever heeft overigens nog geen herstructurering of faling van het Sheraton aangekondigd, waar zowat 200 mensen werken, aldus de vakbondsvrouw. "Het is een moeilijk moment dat we doormaken, de lonen werden altijd betaald. Het hotel werkt iets beter dan de andere hotels in Brussel. Het is mogelijk een oplossing te vinden, met aanpassingen en andere partners." De handelsrechtbank heeft twee weken om zich uit te spreken over de aanvraag tot bescherming.
Verruiming van maatregelen voor hotelsector
Los van de stap van de eigenaar van het Sheraton Brussels Hotel om gerechtelijke bescherming aan te vragen bij de rechter, vraagt de Brussels Hotel Association (BHA) intussen met spoed overleg tussen de regionale en federale beleidsverantwoordelijken en de sector om een verruiming van maatregelen voor de Brusselse hotelsector te onderzoeken.
De Brusselse hotelsector herstelt van een historische crisis na de aanslagen in Brussel, Parijs en Nice. "De BHA is erg bezorgd over de economische situatie van de sector", zegt woordvoerder Rodolphe Van Waeyenbergh. De Brusselse en de federale overheden hebben al belangrijke maatregelen genomen, geeft Van Waeyenbergh toe. Maar de Brusselse sectororganisatie vraagt dat alle partijen met spoed rond de tafel gaan zitten over een verruiming van maatregelen.
Lees meer over: Samenleving
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.