Sibelga wil eengemaakte dienst voor energiebesparing

SDS
© brusselnieuws.be
26/02/2015

De Brusselse 'slimme' energiemeters, die lekken of hoog verbruik meteen blootleggen, maken grote energiebesparingen bij gemeenten mogelijk. Dat blijkt uit audits van meetbedrijf Sibelga. Het probleem is vaak dat gemeenten vervolgens niets doen om het probleem te verhelpen. Sibelga wil daarom zelf een overkoepelende dienst aanbieden.

Dat blijkt uit de gegevens van 39 audits in 15 Brusselse gemeenten, die brusselnieuws.be kon inkijken.

NR Click is een systeem dat meetbedrijf Sibelga sinds 2010 aanbiedt aan de 19 Brusselse gemeenten om in real time gegevens over hun energiegebruik te verzamelen. Ze kunnen online hun energieverbruik in de gaten houden en merken het zo meteen als er iets schort.

Maar vervolgens moeten ze wel zelf in actie schieten om dat probleem ook aan te pakken. “En dat gebeurt vaak niet. Veel gemeenten hebben het personeel en/of geld niet om dat te doen”, zegt woordvoerder Philippe Massart van Sibelga. Hij geeft één voorbeeld van een gemeente die niet heeft meegewerkt aan het proefproject: “Het hoofd energie is een vrouw die op zwangerschaps- en ouderschapsverlof ging. We hadden daarna geen aanspreekpunt meer.”

Om de gemeenten bij te staan, stelt Sibelga stelt daarom voor een overkoepelende dienst aan te bieden die hen helpt bij de analyse van de gegevens, de opvolging van de werkzaamheden aan de gemeentegebouwen.

Altijd te warm in de peutertuin
Voor de audits werden gebouwen geselecteerd met een oppervlakte van 400 vierkante meter en een verbruik dat hoger lag dan 130 procent van het gemiddelde verbruik: vooral scholen, kinderdagverblijven en sportcentra.

Sommige gebouwen waren in slechte staat, met raamkozijnen die dringend aan vervanging toe waren, slechte dakbedekkingen en verouderde stookruimtes. “Investeren in renovaties kan hier een besparing opleveren van 20 tot 25 procent, en de terugwintijd hiervan ligt vaak lager dan vier jaar”, zegt woordvoerder Massart. “Het probleem is dat veel gemeenten die middelen niet hebben.”

Maar daarnaast kan de gemeente ook al veel besparen door een betere afstelling van de verwarming of de elektriciteit. In de scholen was voor de afstelling van de verwarming vaak geen rekening gehouden met de schoolvakanties, in de crèches stond de verwarming vaak veel te hoog. In sportcentra is het erg moeilijk om de verwarming in te stellen, omdat elke sport een andere temperatuur behoeft. “Daar ligt ook nog eens een potentieel van 10 tot 30 procent besparing in sommige gebouwen, zonder dat het de gemeente een cent kost”, zegt Massart.

Zo kon in de Swartenbroeksschool in Koekelberg 75 procent aardgas bespaard worden in vakantieperiodes door de verwarming op die momenten een stuk lager in te stellen. Met het NR Click-systeem ontdekte Anderlecht dat de spoeling van de urinoirs op de school P9/10 twee maanden lang onafgebroken liep, waardoor het waterverbruik verdubbeld was.

Dat wil nog niet zeggen dat de 15 gemeenten de betere afstellingen en renovaties daarom al hebben ingevoerd. Massart: “Onze audit concludeerde ook dat vele diensthoofden energie niet voldoende kaas gegeten hebben van techniek. Het personeel heeft vaak te weinig kennis van de installaties.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving , Economie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni