school picardstraat

Sigarettendepot wordt school in Molenbeek

Tim Gatzios
© BRUZZ
11/04/2017

De oude tabaksopslagplaats aan de Picardstraat in Molenbeek wordt een schoolgebouw met ruimte voor recreatie en sport. Opvallend: dat gebeurt niet op vraag van een specifiek onderwijsnet. De bouwpromotor Kairos neemt het initiatief en contacteert zelf partijen die een school zouden kunnen uitbaten, Nederlandstalig of Franstalig.

Een twintigtal jaar geleden lag het gebouw nog vol Groene Michelsigaretten, die iets verder in Molenbeek gemaakt werden. Maar over een paar jaar zitten er mogelijk honderden pubers te zwoegen op de schoolbanken. De Antwerpse bouwpromotor Kairos wil het gebouw op de hoek van de Picardstraat en de Vandenboogaerdestraat omvormen tot schoolgebouw.

Leegstand
De oude sigarettenopslagplaats staat al meer dan een decennium leeg. Eerder waren er al plannen om het gebouw om te vormen tot lofts en kantoren, maar die kwamen niet van de grond.

Het nieuwe project zou de afbeelding van aartsengel Michaël op de gevel bewaren (niet te zien op de simulatiebeelden).

Bouwpromotor Kairos vraagt zelf een bouwvergunning aan voor de school en is in gesprek met verschillende onderwijsnetten om te kijken wie de school in de toekomst zou gaan gebruiken. Er kan dus een grote Nederlandstalige of een Franstalige school komen. Of twee kleinere scholen: afhankelijk van de interesse kan het gebouw in twee gedeeld worden. Het absolute maximumaantal leerlingen is in elk geval 1.800.

Overleg
De manier waarop het schoolproject tot stand komt, valt op. Het gebeurt namelijk niet zo vaak dat een bouwpromotor het initiatief neemt om een school te bouwen, om dan vervolgens gebruikers te zoeken. De nieuwe school in Molenbeek kan dan verkocht of verhuurd worden aan een gebruiker. Het initiatief voor nieuwe scholen komt in de meeste gevallen van de scholenorganisaties zelf.

Speelt het bouwbedrijf dan soloslim? Daar lijkt het niet op. Het bedrijf overlegde met het Brussels Gewest en de gemeente Sint-Jans-Molenbeek over het bouwproject, bevestigt ook de gemeente.

Plaatstekort
Aan potentiële leerlingen lijkt er alvast geen gebrek: door de bevolkingsgroei heeft Brussel extra scholen nodig. Elke inschrijvingsperiode blijkt dat er niet genoeg plaatsen op school zijn voor alle kinderen. Dat is vandaag vooral een probleem in het basisonderwijs, maar jonge kinderen worden ooit tieners. Het plaatstekort zal dus verschuiven naar het secundair onderwijs, en ook daar zijn al problemen.

De buurt krijgt de komende jaren ook heel wat nieuwe inwoners: de ontwikkeling van Thurn & Taxis, aan de andere kant van de Picardstraat, is nog maar net begonnen. De gemeente Sint-Jans-Molenbeek is dan ook vragende partij voor meer scholen. Volgend schooljaar gaan er alvast twee nieuwe Franstalige secundaire scholen open in Molenbeek.

Het openbaar onderzoek over het project begint op 18 april en loopt tot 2 mei.

Saint Michel

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Jans-Molenbeek , Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni