Sint-Guido-Instituut in Anderlecht heeft plannen

Bruno Schols
© Brussel Deze Week
12/04/2008
Het Sint-Guido-Instituut heeft heel wat bouwprojecten op stapel staan. In het gebouw aan de Dokter Jacobsstraat komt een nieuwe polyvalente sportzaal. Het gebouw aan het Sainte-Adresseplein wordt helemaal verbouwd. Zo komt er een oplossing voor het plaatstekort waarmee de school kampt.

Het is een algemene tendens in de hoofdstad dat steeds meer kinderen de weg vinden naar het Nederlandstalig onderwijs. Dat is in het Sint-Guido-Instituut in Anderlecht niet anders. Het leerlingenaantal is de laatste twintig jaar verdrievoudigd. Al jaren kijkt de school uit naar een manier om haar sportinfrastructuur in de Dokter Jacobsstraat te vergroten. De kleine turnzaal van de school is veel te klein voor de in totaal 780 leerlingen. "Eten gebeurde in verschillende shifts opdat we de zaal continu konden gebruiken," zegt directeur Piet Vandermot.

De school keek daarom al jaren uit naar een nieuwe sportzaal. Het probleem was dat ze met plaatsgebrek kampte om er een te bouwen. "We hebben alle mogelijke manieren uitgeplozen, tot het uitgraven van de speelplaats toe," aldus Vandermot. Maar nu is er een oplossing gevonden door een opbergruimte over te kopen, net naast de school. Die zal de school nu ombouwen tot polyvalente sportzaal, keuken én refter.

Met de verbouwingsplannen is een omvangrijke investering gemoeid van om en bij de vijf miljoen euro. De Vlaamse Gemeenschap neemt daarvan 65 procent voor haar rekening. Voor de rest moest de school in eigen fondsen grabbelen. "We hebben de kosten al lang voorzien en staan dus niet voor een verrassing. De afgelopen jaren zijn we uiterst zuinig geweest."

Ook voor het gebouw aan het Sainte-Adresseplein, waar de technische en beroepsafdelingen zitten, zijn er grootse plannen. Nu worden enkel de twee onderste verdiepingen gebruikt. "We hebben er een huis bijgekocht en zullen ook de rest van het gebouw benutten," zegt Vandermot. De derde en vierde verdieping zijn bestemd voor de afdeling Onthaal en PR. De verdiepingen worden zo 'beroepsgericht' mogelijk ingericht, met bijvoorbeeld vergaderzalen. De tweede verdieping, voor de opleidingen Handel en Kantoor, wordt een virtueel kantoor met eilandjes en een ict-lokaal. De eerste verdieping krijgt praktijkklassen Verpleegkunde en Verzorging. En in de kelderverdieping komt een keuken. Met deze verbouwing en renovatie is een investering gemoeid van 3,5 miljoen euro, waarvan de Vlaamse Gemeenschap zestig procent voor haar rekening neemt.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Anderlecht , Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni