Sint-Joost: begrotingstekort en plannen voor nieuw gemeentehuis
Lees ook: Protest tegen nieuw gemeentehuis Elsene
De gemeente Sint-Joost tekent dit jaar een begrotingstekort van 2,04 miljoen euro op. Dat heeft Kir maandag gezegd bij de voorstelling van de begroting van de gemeente die zich tegelijk kleinste, jongste, armste en ook de meest dichtbevolkte van het land mag noemen.
De financiële moeilijkheden verhinderen de nieuwe burgemeester niet om ambitieus te zijn. De ploeg van Kir plant een nieuw gemeentehuis en wil daarom het voormalige Ethiasgebouw op nummer 19 van de Sterrekundelaan kopen, een paar huizen verder als het huidige gemeentehuis. Het kantoorgebouw zal 8 miljoen euro kosten.
Het gemeentebestuur wil verhuizen omdat het huidige gemeentehuis te krap is geworden en ook te veel energie verbruikt.
"De bevolking is met een kwart gegroeid op zes jaar tijd en we kunnen de Sint-Joostenaren niet meer in goede omstandigheden opvangen op het gemeentehuis", zegt Kir in Le Soir. "Het personeel heeft niet genoeg plaats en beschikt zelfs niet over een refter. Deze plek dateert uit de 19de eeuw en het is tijd om de gemeente de sprong naar de 21ste eeuw te laten maken."
Het nieuwe gebouw zal de gemeenteadministratie en mogelijk ook het vredegerecht huisvesten. De schepenen en de raadszaal blijven op het oude adres, net als de huwelijksplechtigheden.
De vrijgekomen ruimtes in het oude gemeentehuis krijgen wellicht een bestemming als tentoonstellingsruimte.
Piramidezaal
Om de hele operatie te bekostigen verkoopt Sint-Joost verschillende gemeentepanden voor een totaal van 12 miljoen euro. Het gaat onder meer om het preventiehuis (Brialmontstraat 23), het vredegerecht (Middaglijnstraat 29), het gebouw van de Mission Locale (Uniestraat 2-31), de Piramidezaal onder het Rogierplein (geschat op ruim 6 miljoen euro) en parkeerplaatsen op het Rogierplein.
Groenen
Ecolo-Groen vindt de plannen megalomaan, zeker gezien de schuldenlast. "Deze begroting beantwoordt niet aan de noden van Sint-Joost, met een steeds grotere schuldenlast die de Sint-Joostenaren zullen moeten ophoesten", zegt raadslid Frédéric Roekens. "De meerderheid moet zich niet in megalomane vastgoedoperaties storten, maar haar energie en middelen besteden aan de echte noden van de bevolking."
De groenen menen ook dat de inkomsten van de verkopen danig overschat worden. Onlangs zag het Sheratonhotel nog af van de aankoop van de piramidezaal. Die staat ondertussen al twee jaar leeg.
Lees meer over: Samenleving , Politiek
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.