Sint-Joost en Schaarbeek springen oudere prostituees bij
"Hoe moeten we verder werken in deze omstandigheden?", beklaagt Carine zich in Le Soir. De vrouw werkt al twintig jaar als prostituee maar ziet vandaag met lede ogen aan hoe andere vrouwen een heuse prijzenoorlog ontketend hebben.
"Ze werken voor 10 euro per bezoek!", zegt Carine. "Hoe is het mogelijk dat zulke tarieven getolereerd worden? Bovendien verspreidt het nieuws zich als een lopend vuurtje. De prijzen circuleren nu al op internetfora."
Klanten beginnen het normale tarief van 30 à 40 euro te weigeren. "En dat terwijl de huur van de kamertjes dezelfde blijft: 700 euro per week. Zo wordt het moeilijk overleven."
Morele code
Isabelle Jaramillo van Espace P, een belangenvereniging voor prostituees, erkent het probleem van concurrentie. "Sinds vijf à zes jaar is er inderdaad een concurrentiestrijd aan de gang", zegt ze aan brusselnieuws.be. "Vroeger was er een soort morele code om niet onder een bepaalde prijs te werken. Met de komst van vrouwen uit andere culturen, met vaak een andere manier van werken, zijn die afspraken nogal verwaterd. Met alle gevolgen vandien."
Ook zijn de Nigeriaanse vrouwen meestal slachtoffers van mensenhandelaars, zegt Jaramillo. Ze moeten werken om hun overtocht naar Europa terug te betalen, die vaak buitenproportioneel duur is. En zo gaan ze onder de prijs werken om toch maar zeker aan de bak te komen.
De politie bevestigt volgens Le Soir dat de nieuwe vrouwen voornamelijk van Nigeriaanse origine zijn. Ze maken deel uit van een netwerk met vertakkingen over heel Europa.
Sociaal project
De gemeenten Schaarbeek en Sint-Joost zijn ondertussen van plan een project op te starten om oudere prostituees makkelijker uit het beroep te helpen. Ze willen dat doen door het beheer van hun vastgoed. Een gemeentelijke vzw voor sociale huisvesting zou het onroerend goed van hen overnemen, het opknappen en het vervolgens onderverhuren.
"We zorgen er zo voor dat ze niet als enige optie hebben door te verhuren aan andere, jongere prostituees", zegt burgemeester van Sint-Joost Jean Demannez (PS) aan brusselnieuws.be. "Bedoeling is een andere bron van inkomsten te creëren. Zo zouden ze er vroeger mee kunnen stoppen."
"Dat is een zeer lovenswaardig project", zegt Jaramillo, "maar ik vraag me af in welke mate het toepasbaar is. Ik ken maar zeer weinig prostituees die effectief eigenares zijn van hun werkruimte."
Lees meer over: Sint-Joost-ten-Node , Samenleving
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.