FLITS RVS GEBOUW BRUZZ ACTUA 1585

Sint-Joost koopt modernistische parel in de Koningsstraat

Bettina Hubo
© BRUZZ
26/09/2017

De gemeente Sint-Joost-ten-Node koopt het zogenaamde RVS-gebouw op de hoek van de Koningsstraat en de Sint-Franciscusstraat, een modernistische parel.

Burgemeester Emir Kir (PS) was al langer op zoek naar extra kantoorruimte voor zijn gemeentepersoneel. Het huidige gemeentehuis en het aanpalende gebouw, waar ook een deel van de administratie zit, zijn te klein geworden en er is ook geen fatsoenlijke eetzaal. Aanvankelijk had de burgemeester zijn zinnen gezet op het vroegere Ethiasgebouw aan de Sterrenkundelaan, maar hij kreeg geen toelating van het gewest om de aankoop te financieren met een lening van het Brussels Gewestelijk Herfinancieringsfonds van de Gemeentelijke Thesaurieën. Het geld van dat Fonds is in principe immers bestemd om problemen ten gevolge van de bevolkingsgroei mee aan te pakken.

Vervolgens mikte Kir op het voormalige observatorium op het Quêteletplein, maar dat bleek te duur.

Onlangs viel zijn oog op het RVS-gebouw in de Koningsstraat, de voormalige kantoren van de Rotterdamsche Verzekering Sociëteiten (RVS). Dit pand uit 1936, in functionalistische stijl opgetrokken door architect Jos Duijnstee, stond al sinds 2015 te koop. In dat jaar trok het sociaal secretariaat SD Worx eruit. Het bedrijf had het gebouw met zijn art-deco-elementen in 1999 gekocht en tot in de puntjes gerenoveerd. “We hebben de achterbouw afgebroken en vervangen door een nieuwbouw, en de waardevolle voorzijde aan de Koningsstraat volledig gerestaureerd,” vertelt Kristof Thiers, die bij SD Worx verantwoordelijk is voor de gebouwen.

Versnipperd gebouw
Maar na vijftien jaar verruilde SD Worx het prachtige pand voor het Markiesgebouw aan het Centraal Station. Verscheidene reden lagen aan de basis van het vertrek. Thiers: “Het schitterende gebouw bleek in werkelijkheid niet zo praktisch. Het was nogal versnipperd. Bovendien stelden we vast dat de buurt niet de gehoopte heropleving kende. Ook verkoos de directie een locatie die voor het personeel makkelijker bereikbaar was met het openbaar vervoer.”

Twee jaar lang zocht het bedrijf naar een koper, totdat deze zomer een akkoord bereikt werd met de gemeente Sint-Joost, die nu wel het geld van het Herfinancieringsfonds mag aanwenden voor de aankoop. De verkoopprijs bedraagt vijf miljoen euro. De koopakte zal binnenkort verleden worden.

Oppositiepartij Ecolo-Groen is niet onverdeeld gelukkig met de aankoop. “Natuurlijk is het een schitterend gebouw,” zegt Frederic Roekens. “Maar wij denken dat er goedkopere oplossingen waren. De inrichting en het onderhoud van zo’n beschermd gebouw zullen flink wat geld kosten. Bovendien wordt de aankoop betaald met een budget dat eigenlijk bedoeld is om de bevolkingsgroei op te vangen. Er zijn crèches nodig in Sint-Joost en de Nederlandstalige school moet uitgebreid worden.”

Komt bij dat de gemeente al veel andere dure projecten heeft: de bouw van een nieuw huis der culturen, de renovatie van de piramidezaal aan Rogier.

Ecolo-Groen verwijt de meerderheid vooral dat er vooraf geen grondige studie is gemaakt naar de benodigde extra vierkante meters voor het gemeentepersoneel. “Dit is meer een prestigeproject dan een antwoord op de echte noden van de gemeente. Het gebouw stond te koop, de burgemeester vond het leuk, dus kopen we het en zien we wel wat we ermee doen. Daar lijkt het nu een beetje op.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Joost-ten-Node , Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni