‘Sint-Joost schiet brede school af’
Al vele jaren kampt Sint-Joost met capaciteitsproblemen in de Nederlandstalige crèche en lagere school. In het bestuursakkoord voor de periode 2012-2018 beloofde het schepencollege daar wat aan te doen.
Ook de Nederlandstalige scholen zelf werkten een project uit. Ze dienden een subsidiedossier in voor de oprichting van een zogenaamde brede school in het raam van het wijkcontract As-Leuven. De gemeenteraad van Sint-Joost buigt zich maandag over het wijkcontract. En wat blijkt nu: de gemeente heeft het project voor een brede niet opgenomen in het wijkcontract.
Oppositieraadslid Frederic Roekens (Groen) is behoorlijk boos en interpelleert de meerderheid daarover op de gemeenteraad.
(Geen) brede school op één site
Het ging om een project van de gemeentelijke lagere school Sint-Joost-aan-Zee, de gemeentelijke crèche, (Joost-e-Fien), IBO De Buiteling en de vzw Buurtsport. Bedoeling was om een brede school op te richten, waarbij kinderen op één site van verschillende diensten genieten. Ook een zogenaamde sportschuur - en een multifunctionele sportzaal - maakten deel uit van het project, waar nog geen site voor was.
"Uit een rapport van een studiebureau blijkt dat het project technisch niet haalbaar is op de twee onderzochte locaties in de Braemtstraat en op het Sint-Joostplein", zegt schepen Beatrice Meulemans aan brusselnieuws.be.
'Geen apartheidsregime'
"Maar de geplande capaciteitsuitbreiding van de basisschool Sint-Joost-aan-Zee gaat door zoals beloofd. We zijn momenteel in onderhandeling over de aankoop van een gebouw in de buurt van de school, in de Gillonstraat. Er komt ook een tweede Nederlandstalige gemeentelijke crèche. Niet in het raam van de wijkcontract AS-Leuven, maar wel via het Wijkcontract Liedekerke", aldus Meulemans.
Ook burgemeester Emir Kir (PS) bevestigt het donderdag. "Vóór het einde van de legislatuur is de uitbreiding van Sint-Joost-aan-Zee evenals een tweede Nederlandstalige crèche een feit".
"Wat de sportschuur betreft, daar gaan we niet op in", zegt de schepen. "We gaan de gemeentelijke sportzaal Guy Cudell renoveren. We zijn tegen een apartheidsregime waarbij Nederlandstaligen en Franstaligen gebruik maken van aparte sportinfrastructuur."
'Oplossing niet ideaal'
Frederic Roekens is niet overtuigd: "Het plan om een pand in de Gillonstraat aan te kopen werd reeds in 2010 aangekondigd. Deze oplossing is niet ideaal omdat de school dan leerlingen over drie vestigingsplaatsen (Braemtstraat, Grensstraat en dus de Gillonstraat) verspreidt en de kosten stijgen. De school en de andere partners daarin gesteund door de VGC voelt meer voor een nieuwe school waarin de kleine wijkafdeling in de Braemtstraat kan worden opgenomen", alduis Roekens. "Wat de aangekondigde crèche in de Liedekerkestraat betreft staan we een jaar voor het einde van het wijkcontract (2010-2014) nog nergens."
Lees meer over: Sint-Joost-ten-Node , Samenleving , Politiek
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.