De gemeente Sint-Lambrechts-Woluwe biedt een emblematische bezienswaardigheid te koop aan: de Lindekemalemolen. 'De gemeente is op zoek naar een persoon die met hart en ziel de molen weer tot leven kan brengen', klinkt het. Die zal wel diep in de buidel moeten tasten: voor de hele site van de molen kan geboden worden vanaf 1,8 miljoen euro.
Sint-Lambrechts-Woluwe veilt zijn Lindekemalemolen
De Lindekemalemolen is een van de oudste watermolens van het Brussels gewest. Sinds 1955 is deze molen aan de Jean-François Debeckerlaan eigendom van de gemeente.
"De gemeente zocht een huurder, maar geen enkele kandidaat kon de jury overtuigen. Daarom werd besloten het eigendom te koop aan te bieden," verklaart het kabinet van burgemeester Olivier Maingain (Défi) aan BRUZZ.
Het gebouw is beschermd erfgoed. "Ook met het oog op de investeringen die moeten worden gedaan, is de gemeente op zoek naar een persoon die met hart en ziel de molen weer tot leven kan brengen", voegt hij eraan toe.
Wie interesse heeft, kan bieden op Biddit – het online platform voor openbare verkoop van panden of gronden via de federatie van notarissen – van 27 september om 13.00 uur tot 5 oktober om 13.00 uur. Het bieden start vanaf 1.800.000 euro.
Van molen tot restaurant
De molen staat sinds 30 maart 1989 op de monumentenlijst door de aanwezigheid van het oude waterrad van de molen. "De gemeente blijft echter eigenaar van het rad, dat het meest emblematische element van de molen is. Er is ook een zeer specifieke expertise vereist voor de renovatie en reactivering ervan," zegt het kabinet.
De Lindekemalemolen werd voor het eerst vermeld in 1129 en is daarmee een van de oudste bekende watermolens van het Brussels gewest. In de loop van de 12e eeuw gaven de feodale heren van de streek de molen te leen aan de norbertijnse Abdij van 't Park in Heverlee bij Leuven.
Oorspronkelijk was het een graanmolen, maar in de 19e eeuw werd er ook papier geproduceerd. De molen was toen eigendom van Jean Devis, de langstzittende burgemeester van Sint-Lambrechts-Woluwe (1819-1860).
Sinds 1970 is de molen omgebouwd tot een kwaliteitsrestaurant met Franse keuken. Er grenst ook een appartement aan.
Lees meer over: Sint-Lambrechts-Woluwe , Samenleving , Lindekemalemolen