Jan De Cock

Sint-Lukas trekt in bij Jan De Cock

Bettina Hubo
© Brussel Deze Week
25/06/2014

De 300 leerlingen van kunsthumaniora Sint-Lukas krijgen de komende drie jaar onderdak in het atelier van Jan De Cock in Anderlecht. “We creëren een nieuwe Bauhausschool,” zegt de kunstenaar.

D e kunsthumaniora moet weg uit de krakkemikkige gebouwen in de Schaarbeekse Groenstraat omdat volgend jaar de broodnodige renovatie en nieuwbouw begint. Op zijn zoektocht naar een tijdelijk onderkomen kwam directeur Kris Bauwens terecht bij oud-leerling Jan De Cock. Die bood zijn werkruimte aan de school aan, vernam Brussel Deze Week.

De Cock werkt al twintig jaar in een oude papierschepperij van 3.000 vierkante meter in de Anderlechtse Auguste Gevaertstraat. Onlangs kocht hij de twee overliggende panden. Die worden momenteel verbouwd zodat daar tegen september twaalf theorielokalen beschikbaar zijn.

Monumentale sculptures
Ook het atelier – een kunstwerk op zichzelf – wordt herschikt. Alle eigen creaties en ook de uitgebreide kunstverzameling – Géricault, Malevich, Picabia, Constantin Meunier – blijven staan en hangen. Maar De Cock zal de stapels spaanderplaten, het timmergerief en de zaagmachine aan de kant schuiven zodat er plaats vrijkomt voor 120 schildersezels. Het terras en enkele buitenruimtes worden kleine speelplaatsen. Ook is er plek voor een lerarenlokaal, een bib en een cafetaria.

“Voor mij is het een grote verandering,” zegt De Cock. “Ik sta een deel van mijn atelier af en zal dus zelf anders moeten werken. Voor monumentale sculptures zal er geen plaats zijn. Wat het wordt, weet ik niet,” zegt De Cock.

Directeur Bauwens en De Cock zien het als een grote meerwaarde dat artiesten in spe onderricht krijgen in een kunstenaarsatelier. Bauwens wil de komende jaren zijn school verbouwen maar ook inhoudelijk vernieuwen. De verhuis zal sowieso effect hebben, verwacht hij. “Weg uit de vertrouwde omgeving, samenwerken met Jan De Cock, drie jaar tijd om dingen uit te proberen.”

De Cock, die zelf geen les zal geven maar wel als adviseur zal optreden, vindt het prachtig dat hij zijn oude school, die hem mee gevormd heeft, nu de gelegenheid kan geven om te reflecteren over de opleiding. “Ons land verkeert al jaren in een comateuze toestand waarin nergens nog geld voor is. Dan moet je elkaar helpen.” Bovendien ziet hij het als een verrijking dat hij zijn oeuvre zal kunnen toetsen aan de nieuwe generatie.

Brussels Art Institute
De komst van de jongeren is voor hem ook de start van BAI_haus, oftewel het Brussels Art Institute, dat zal werken in de gesamt-traditie van Bauhaus. “Dit wordt een plek met een school, een kunstenaarsstudio, tentoonstellingen, een bookshop, een café, waar kunst, film, architectuur, muziek en theater door elkaar lopen.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Anderlecht , Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni