Sint-Lukas vernieuwt gevel
Met een gerenoveerde straatgevel stellen hogeschool en kunsthumaniora Sint-Lukas zich open Niet alleen de hogeschool Sint-Lukas in de Paleizenstraat, ook de Sint-Lukas kunsthumaniora in de Groenstraat heeft haar gloednieuwe straatgevel feestelijk voorgesteld aan het publiek. Om het verfriste aangezicht mogelijk te maken, werd een amalgaam van oude, aanpalende gevels afgebroken. Tegelijkertijd bracht de hogeschool haar publiekswerking naar de straatkant. Om de buurt bij de ontwikkelende kunstcampus te betrekken, is de volledig beglaasde kunstgalerie voor iedereen toegankelijk. Hetzelfde geldt voor de hogergelegen kunstbibliotheek, een van de belangrijkste in Belgiƫ.
Maar ook openheid vereist realiteitszin. Om diefstal te vermijden, zijn de werkplaatsen enkel toegankelijk met een badge. Daarnaast houdt het personeel een oogje in het zeil. Maar dat de open campus, gelegen op een boogscheut van het Noordstation, meer dan een ruimte voor opleiding(en) wil zijn, is duidelijk. Iedereen tussen acht en tachtig jaar kan hier terecht voor kunstonderwijs. In de hogeschool zitten nu negenhonderd studenten - binnen twee jaar moeten dat er duizend zijn - en werken tweehonderd personeelsleden. De kunsthumaniora telt 350 leerlingen en tachtig personeelsleden. Tel daarbij de galerie, het volwassenenonderwijs en de avondschool en je zit aan bijna tweeduizend mensen, van wie drie vierde uit Vlaanderen.
Nu de straatgevels zo goed als klaar zijn, komt de historische kern in het vizier. Tegen 2012 moet ruwweg tienduizend vierkante meter atelierruimte aangepakt worden. De uiteindelijke bedoeling is een echte 'stad-in-de-stad'. Volgens architect Patrick Lootens blijft de charme van de (vroegere) school behouden. Lootens verwijst onder andere naar het behoud van een neogotisch gebouw in het middenblok. Krijgt de hogeschool steeds meer aanzien, het al jaren braakliggende terrein aan de overkant van de Paleizenstraat staat daarmee, tot ergernis van de school, in schril contrast.
Manu Roegiers, communicatiemedewerker van de hogeschool, schat de totale kosten op 22 miljoen euro, waarvan vijf miljoen voor de kunsthumaniora.
Lees meer over: Schaarbeek , Samenleving
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.