Zaterdag viert Ride All Day zijn twintigste verjaardag en daarmee is de winkel de Brusselse skateshop met de langste staat van dienst. Dat wordt gevierd met een eenmalige reünie van de band Down But Not Out, de première van de videoclip Yallah en een ramp in Recyclart. Een skateramp welteverstaan.
Skateshop Ride All Day viert twintigste verjaardag
D e Brusselse skategeschiedenis verliep via golven. Periodes van succes werden getemperd door diepe dalen die dan weer overbrugd werden door nieuwe golven van populariteit. De eerste bloeiperiode van skateboard in Brussel kwam er in de jaren 1970. Ook Yves Tchao is toen als elfjarige knaap beginnen skaten. Nadien ging het bergaf. In 1982 werd het laatste skatepark van Brussel gesloten. Toen de skateshop waar Tchao werkte zijn deuren sloot, besliste de jonge skater om zelf een skateshop te openen. Dat was op 9 april 1994.
“Het skaten zat in een diep dal, maar ik kon niet aanzien dat er in Brussel geen skateshop meer was. En ik was ervan overtuigd dat er in Brussel voldoende potentieel was om een kleine skateshop overeind te houden. De winkel bevond zich in het begin van de Hoogstraat, maar al snel was hij te klein en in 1995 zijn we naar hier verhuisd,” vertelt Yves Tchao, genietend van de laatste zonnestralen op het bankje voor zijn skateshop in de Sint-Jansstraat, tussen het Sint-Jansplein en het Centraal Station. “Toen is het skaten terug populair geworden en sindsdien lijkt de sport minder onderhevig aan de modegrillen. Skaten is al lang geen modeverschijnsel meer.”
Tchao beklemtoont meteen dat het niet om hem gaat. “Zonder de mensen die me helpen en omkaderen, zonder de vaste klanten, was dit nooit mogelijk geweest. In deze winkel gaat het om ons, de hele groep mensen die de winkel ondersteunen.” Op het gelijkvloers kan je schoenen, kledij en vervangstukken kopen. In de kelderverdieping is de skateplank koning: dat gaat van klassieke skateboards tot longboards, verschillende groottes en alle mogelijke kleurenschakeringen die mooi tot hun recht komen dankzij het licht dat binnenschijnt via de vitrine.
Elke uithoek van de kleine winkelruimte wordt benut. Verhuizen naar iets groter? Daar denkt Tchao niet aan. De groeioptiek die inherent is aan ons huidige economische systeem is hier niet de norm. “Als ik geld zou willen verdienen, dan was ik hier al lang mee gekapt. De winkel evolueert samen met het materiaal en de tendensen. Aangezien ikzelf skate en volop verwikkeld ben in het skatemilieu, gaat dat op heel natuurlijke wijze.” Dat merk je ook aan het onderaanbod kleren in de winkel: het gaat hier om de sport, niet om de look. “Vroeger had je een typische kledingstijl voor skaters, maar die is wat verwaterd. Vandaag lijken skaters vaak meer op rockers. De skater heeft geen vaste look meer. Looks zijn een modeverschijnsel, bij Ride All Day gaat het om de sport.”
Risico
Want skaten is eerst en vooral een sport. “Je moet echt gemotiveerd zijn en er in vliegen. Skaten is een vrij technische sport waar jarenlange training voor nodig is, enkel de doorzetters halen het. Het is een actiesport, voor mensen die van risico houden,” zegt Tchao.
Van op het bankje voor de winkel hebben we zicht op de Kunstberg, jarenlang een topspot voor skaters. “Nu nog altijd. Ik heb hier wat materiaal liggen, onder meer een slide, die de skaters kunnen komen halen om te oefenen.”
Vreemd toch dat de skaters niet gewoon naar het skatepark iets verderop op het Ursulinenplein verhuisd zijn? “Neen, ze hebben daar te veel water bij de wijn moeten doen. Het is een compromis tussen een skatepark en een stadsplein. Geen goed skatepark, en eigenlijk ook geen goede openbare ruimte. Je ziet dat aan de jongeren die er hangen, dat zijn vaak geen skaters. Je zult me er zelden zien,” gaat Tchao verder. “In het begin was ik betrokken bij de aanleg ervan, maar ik heb dat overleg verlaten toen ik inzag dat het een maat voor niets zou zijn.” Dat de verjaardag van Ride All Day in Recyclart plaatsvindt, heeft dus minder te maken met het skatepark vlakbij het Station Kapellekerk dan we zouden denken.
Op het programma staat een reünie van de Brusselse punkrock band Down But Not Oud (DBNO), skate-sessies op een mini-skateramp en de première van de videoclip Yallah, gemonteerd door Enzo Ya Henda die maandenlang de avonturen van drie skaters gevolgd heeft. “DBNO was een ontzettend populaire groep in de punk en skate scène waarvan alle groepsleden ook skaters waren. Zij deden in 1997 hun laatste concert en gaan nu speciaal voor dit evenement een reünie houden.”
Verjaardag Ride All Day
datum: 3/05, 19.30 > 1.00
waar: Recyclart
---------------
Ride All Day
adres: Sint-Jansstraat 39, Brussel, 02-512.89.22
Lees meer over: Brussel-Stad , Samenleving , Economie
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.