Slachtoffers aanslagen houden mars in Brussel

SN
© BRUZZ
05/03/2019
Updated: 11/03/2019 19.19u

Philippe Vansteenkiste van V-Europe vraagt dat de overheid betere regelingen treft voor slachtoffers en nabestaanden.

De slachtoffers van de aanslagen van Brussel en de slachtoffers van de Bende van Nijvel hebben maandag een mars vanaf het Jubelpark gehouden. Ze vragen dat de overheid slachtofferhulp beter organiseert. "Slachtoffers moeten nu voortdurend bewijzen dat ze ziek zijn."

De nazorg en financiële steun voor slachtoffers van terreur laat nog steeds te wensen over. Dat herhaalt V-Europe, dat de slachtoffers van de aanslagen in Brussel en Zaventem vertegenwoordigt, samen met de slachtoffers van de Bende van Nijvel. Om hun ongenoegen te uiten, organiseren ze een mars aan het Jubelpark op maandag, de Europese herdenkingsdag voor de slachtoffers van terreur.

Lappendeken

De verenigingen verzamelen om 16 uur aan het Merodeplein bij het Jubelpark. Blikvanger is het bontgekleurde lappendeken aan de poorten van het park, een creatie van Ingrid Mulder, die haar zus verloor bij een aanslag van de Bende van Nijvel. Elk stukje stof is apart opgestuurd.

“Ik kwam op het idee na een zoveelste teleurstelling in het onderzoek,” zegt Mulder aan BRUZZ. “Vanuit een diep verdriet en nood aan omhulling. Veel mensen hebben mij een stuk stof opgestuurd, omdat ze ons willen steunen, maar soms omdat ze zelf iemand verloren zijn in een heel andere context.”

Van Merode trekken de verenigingen om 17 uur richting het herdenkingsmonument aan het Schumanplein. De opkomst op deze maandagavond is mager: er zijn twintig mensen aanwezig, evenveel als er pers is.

(Lees verder onder de afbeelding.)

Slachtoffers aanslagen protestmars

| De vertegenwoordigers van slachtofferverenigingen poseren met het lappendeken van Ingrid Mulder.

Slachtoffers verenigd

Aan het monument volgen er korte toespraken: van Philippe Vansteenkiste van V-Europe, David Van de Steen en Patricia Finné, die geliefden verloren in de aanslagen van de Bende van Nijvel, en Fabien Gerouville, die de slachtoffers van de aanslag in Luik in 2011 vertegenwoordigt.

“Ieder slachtoffer heeft zijn eigen trauma te verwerken,” zegt Van de Steen in zijn toespraak. “Maar vanaf nu volgen we elkaar op, houden we in het oog hoe de ander behandeld wordt. Dat is onze boodschap aan justitie en de ministers, die hier vandaag helaas niet aanwezig zijn.”

Na de toespraken leggen de aanwezigen witte kransen en bloemen op het monument, en volgt een minuut stilte.

Uitgeput

Concreet eisen ze een speciaal fonds van de overheid dat alle démarches voor slachtoffers centraliseert: vergoeding, medisch onderzoek en administratie. “Nu is het systeem zodanig versplinterd dat iedereen van het kastje naar de muur wordt gestuurd,” zegt Philippe Vansteenkiste van V-Europe.

De slachtoffers van de aanslagen moeten vergoedingen aanvragen bij verzekeringsmaatschappijen, maar hun behandeling is allesbehalve optimaal, zegt Vansteenkiste. “Slachtoffers moeten voortdurend bewijzen dat ze ziek zijn. Telkens opnieuw die vreselijke terreurervaring vertellen: we zijn uitgeput

De vereniging van Belgische verzekeraars, Assuralia, reageerde maandag met een persbericht waarin ze liet weten al 27 miljoen aan voorlopige schadevergoedingen te hebben toegekend.

Voor de slachtoffers van de Bende van Nijvel komen er zelfs geen verzekeringen aan te pas. “Omdat de daders nog steeds niet bekend zijn en de overvallen Delhaizes niet verzekerd waren,” zegt overlever David Van de Steen, wiens verhaal vorig jaar verfilmd werd, aan BRUZZ. “Gewonde slachtoffers of nabestaanden moesten het met hun eigen spaarcenten doen.” Pas jaren nadien kregen slachtoffers vergoedingen van de overheid.

Nieuwe regeling

Sinds enkele weken is er een nieuwe slachtofferregeling in voege, met verhoogde vergoedingen voor de slachtoffers van de aanslagen. Er is ook een nieuw statuut voor slachtoffers van aanslagen waarvan de daders onbekend zijn, zoals bij de Bende van Nijvel. Vanaf nu zullen zij dus wel aanspraak kunnen maken op een schadevergoeding tot 125.000 euro, voor advocatenkosten of psychologische bijstand.

“Een stap in de goede richting van minister Koen Geens (CD&V),” zegt Van de Steen. “Maar we vragen nog meer klaarheid over die vergoedingen. En we klagen de doofpotoperaties binnen justitie aan."

Aanslagen Brussel 2016

Op de luchthaven van Zaventem ontploften op 22 maart 2016 twee bommen. Ook in metrostation Maalbeek was er een explosie. Op 12 september ging het proces, dat 9 maanden zal duren, van start in Brussel.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Samenleving , Aanslagen Brussel 2016 , V-Europe , Philippe Vansteenkiste , David Van de Steen , slachtoffers aanslagen

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni