Slachtoffers aanslagen kunnen rekenen op financiële noodhulp tot 15.000 euro

© Belga
18/04/2016

Slachtoffers en nabestaanden van slachtoffers van de aanslagen in Brussel en Zaventem zullen via het Slachtofferfonds aanspraak kunnen maken op financiële noodhulp. Die hulp bestaat uit een voorschot van maximaal 15.000 euro. Dat deelt het kabinet van minister van Justitie Koen Geens (CD&V) zondagavond mee. Er komt binnen het Slachtofferfonds een uniek aanspreekpunt om de slachtoffers van de aanslagen van 22 maart te ondersteunen.

Na afloop van de mars tegen terreur in Brussel ontvingen premier Charles Michel en enkele topministers een delegatie van de slachtoffers van de aanslagen, familieleden van de slachtoffers en organisatoren van de manifestatie. Zij kregen te horen dat de regering de slachtoffers wil helpen om de financiële problemen op te vangen die ze vanwege hun verwondingen zouden hebben.

Het kabinet van minister Geens verduidelijkt zondagavond dat er op zijn initiatief, en dat van premier Michel, een uniek aanspreekpunt is opgericht om de slachtoffers van de aanslagen te ondersteunen, binnen het Slachtofferfonds. Slachtoffers en hun nabestaanden zullen zich tot dat aanspreekpunt kunnen richten via telefoonnummer 0471/123.124, vanaf woensdag 20 april, of via een e-mailbericht naar terrorvictims@just.fgov.be, vanaf maanag 18 april.

Daarnaast neemt de regering het initiatief om de slachtoffers en hun nabestaanden proactief op te sporen. Daarvoor zal gebruik worden gemaakt van de lijsten van ziekenhuizen. Gewonden en nabestaanden zullen via het Slachtofferfonds aanspraak kunnen maken op financiële noodhulp, in de vorm van een voorschot van maximaal 15.000 euro. Ze moeten daarvoor een aanvraag indienen bij het Slachtofferfonds.

Minister Geens zal op de ministerraad van 22 april een voorstel voorleggen om de regelgeving van het Slachtofferfonds bij te sturen naar aanleiding van de aanslagen. Daarbij worden de plafonds voor de toekenning van zowel financiële nood- als hoofdhulp verdubbeld. Ook worden de voorwaarden voor het in aanmerking komen voor financiële hulp versoepeld. Zo wordt de vereiste om een klacht in te dienen en een gerechtelijke procedure te voeren afgeschaft voor slachtoffers van terreurdaden.

Ook zal het Slachtofferfonds voortaan tussenbeide komen voor alle slachtoffers van terreurdaden met de Belgische nationaliteit, ook als de terreurdaad niet in België plaatsvond. Bij de afhandeling ten gronde komt het Slachtofferfonds evenwel pas tegemoet in de kosten na de verzekeringen of na een ander Europees slachtofferfonds, als de terreur elders heeft plaatsgevonden.

Aanslagen Brussel 2016

Op de luchthaven van Zaventem ontploften op 22 maart 2016 twee bommen. Ook in metrostation Maalbeek was er een explosie. Op 12 september ging het proces, dat 9 maanden zal duren, van start in Brussel.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving , Aanslagen Brussel 2016

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni