De organisatie Dokters van de Wereld trekt aan de alarmbel. De slechte weer- en leefomstandigheden beginnen hun tol te eisen onder de vluchtelingen in het Maximiliaanpark. De organisatie spreekt van een groot aantal luchtweginfecties en een toenemend aantal maag- en darminfecties.
'Slechte weer- en leefomstandigheden in Maximilaanpark eisen hun tol'
Sinds een maand verstrekt Dokters van de Wereld medische zorg aan de vluchtelingen in het Maximiliaanpark, waar vluchtelingen een tentenkamp hebben opgezet. Uit de medische tussenbalans die de organisatie vrijdag uitbrengt, blijkt dat de leef- en weeromstandigheden "hun tol beginnen te eisen voor de kampbewoners".
De organisatie verleent aan de lopende band zorgen in het park en heeft intussen meer dan 2.500 consultaties uitgevoerd aan een gemiddelde van 175 per dag. De organisatie maakt zich zorgen.
"Door de verslechterde weersomstandigheden, de slechte hygiënische omstandigheden en onaangepast onderdak lijden intussen 39 procent van de patiënten aan luchtweginfecties. Daarnaast zien we een stijging van het aantal maag- en darminfecties, ook hier te wijten aan de gebrekkige hygiëne en leefomstandigheden", zegt Pierre Verbeeren, directeur van Dokters van de Wereld.
Structurele oplossing
De organisatie dringt aan op een structurele oplossing. Zo is er volgens hen ondanks de 500 plaatsen nog steeds onvoldoende capaciteit in de pre-opvang. Dokters van de Wereld schat dat er momenteel nog zo'n 700 mensen in het park verblijven. "Onze vraag: maak werk van een capaciteitsplan dat kwalitatieve opvang voor iedereen verzekert en zorg dat de versnelde registratieprocedure erdoor komt. Wat München en Nederland kan, moet een land als België toch ook kunnen?" vraagt Verbeeren zich af.
Lees meer over: Samenleving
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.