Het is nog niet zeker of de bedreigde villa op de Tervurenlaan mag worden afgebroken om plaats te maken voor een appartementsgebouw. Vincent De Wolf (MR), burgemeester van Etterbeek, heeft bijkomend advies gevraagd aan Monumenten en Landschappen, en aan de MIVB.
Sloop villa Tervurenlaan nog niet zeker
De overlegcommissie stedenbouw van de gemeente Etterbeek boog zich dinsdag over het plan om de villa op de Tervurenlaan nummer 28 af te breken en te vervangen door een appartementsgebouw met zeven verdiepingen. Na argumentatie van voor- en tegenstanders besliste commissievoorzitter en burgemeester Vincent De Wolf om bijkomende adviezen in te winnen alvorens zich uit te spreken voor of tegen het project.
In de eerste plaats zal de Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen gevraagd worden om zich uit te spreken. Volgens tegenstanders van de afbraak, waaronder erfgoedverenigingen en buurtbewoners, zou de villa beschermd moeten worden als bouwkundig erfgoed. Dat is nu niet het geval, maar de woning staat wel op inventaris van het Gewest. De villa werd in 1898 opgetrokken met stijlelementen van de art nouveau, maar werd grondig verbouwd in de jaren 1920 en draagt sindsdien een art-decostempel.
Daarnaast wil de gemeente ook de mening van vervoersmaatschappij MIVB kennen. De komst van dertien appartementen met bijhorende parkeerplaatsen zou immers een impact kunnen hebben op de mobiliteit, terwijl de villa vlak aan een belangrijke tram- en bushalte ligt (bij metro- en treinstation Merode).
'De stad evolueert'
Op de overlegcommissie werd het plan om de villa af te breken onder meer verdedigd door de architect van het geplande appartementsgebouw, Christian Sibilde van DDS & Partners. "Het gebouw is niet meer oorspronkelijk", wordt hij geciteerd bij de RTBF. "Dat is het leven: gebouwen veranderen in functie van modes en veranderende behoeften. De stad evolueert."
Volgens de architect moet niet enkel naar de villa gekeken worden, maar naar het de gehele wijk. De realiteit is dat het begin van de Tervurenlaan gekenmerkt wordt door appartementsgebouwen. De villa past daar niet meer bij, is de redenering. "Laten we de stad verdichten waar het kan. Natuurlijk is de villa sympathiek, maar als we alle huizen moeten houden, is geen evolutie meer mogelijk."
Zoals eerder bericht is de villa eigendom van Etterbeeks OCMW-voorzitter Françoise Bertieaux (MR) en haar echtgenoot. Zij verkochten het huis aan een ontwikkelaar, met als opschortende voorwaarde dat die een vergunning zou krijgen voor de afbraak. Als het project niet mag doorgaan, valt de verkoop dus in het water.
Lees meer over: Samenleving
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.