Smet werkt aan wettelijk kader voor tweetalige crèches

SDS
© brusselnieuws.be
09/03/2016

Het plaatstekort in de Brusselse crèches blijft oplopen. Op dit moment is er een tekort van 1.600 plaatsen tegenover ongeveer 7.000 beschikbare plaatsen aan Nederlandstalige kant, en een nog groter tekort aan Franstalige zijde. Groen pleitte daarom in de GGC voor tweetalige crèches, bevoegd minister Smet (SP.A) zegt dat al gewerkt wordt aan een wettelijk kader.

Rekent u even mee: in 2014 had Brussel 53.834 peuters onder de drie jaar oud. Volgens de 'Brusselnorm' is Vlaanderen verantwoordelijk voor 30 procent van die peuters. Tegelijk heeft de Vlaamse Gemeenschap als norm kinderopvang te voorzien voor de helft van de kinderen die onder haar bevoegdheid vallen. Als we rekening houden met die twee normen, moet Vlaanderen in Brussel instaan voor de opvang van zowat 8.600 peuters.

Omdat er op dit moment maar 7.000 plaatsen zijn, zijn er dus nog 1.600 plaatsen te weinig aan Nederlandstalige kant. Aan Franstalige zijde loopt het tekort zelfs op tot 8.500 plaatsen.

Bij de Franstaligen worden in de komende tien jaar per jaar 750 nieuwe plaatsen gepland, dus 7.500 plaatsen in totaal. Onder meer met 1,4 miljoen euro uit een vorig jaar nog bevroren Vlaams potje kan Brussels staatssecretaris van Welzijn Bianca Debaets (CD&V) dit jaar voor Nederlandstalige peuters 409 nieuwe opvangplaatsen creëren.

Met het Vlaamse geld wordt dit jaar nog een kinderdagverblijf in Molenbeek verbouwd en uitgebreid, in Anderlecht komen met VGC-geld volgens schepen Elke Roex (SP.A) drie nieuwe peuterdagverblijven. Het kabinet-Debaets laat weten dat één van die kinderdagverblijven al zeker in 2016 wordt gebouwd, in de Bloeistraat in Neerpede. Daarin investeert de VGC 2 miljoen euro.

Enorm tekort in Sint-Joost
Zoals vaak zijn de noden aan Nederlandstalige opvang ongelijk verdeeld over het gewest. In twaalf gemeenten wordt de norm wel gehaald, in zeven niet. Begin april wordt een cartografiestudie voorgesteld waarin de tekorten per wijk zijn berekend. Bevoegd Vlaams minister Vandeurzen (CD&V) gaf onlangs in BDW het voorbeeld dat er in Sint-Joost maar plaats is voor 9,5 procent van de Nederlandstalige peuters, terwijl de norm dus 50 procent is. In Watermaal-Bosvoorde is er dan weer een overschot van 116 procent.

De Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie, het orgaan dat gemeenschapsbevoegdheden beheert die in Brussel voor beide gemeenschappen gelden, is al sinds 1989 bevoegd voor kinderdagverblijven die tweetalig zijn of een andere voertaal hebben dan het Nederlands of het Frans. Maar er zijn tot nu toe geen GGC-crèches.

In de GGC-commissie vroeg Groen-parlementslid Arnaud Verstraete daarom aan bevoegd minister Pascal Smet (SP.A) of het GGC-college tweetalige crèches overweegt. Minister Smet laat aan onze redactie weten dat de GGC aan een wetgevend kader werkt dat de oprichting van dergelijke kinderdagverblijven mogelijk moet maken, al zijn er voorlopig nog geen concrete plannen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving , Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni