Op initiatief van het OCMW start links van de site Albert Laurent een sociale kruidenier voor onze minstbedeelden. Open op woensdagvoormiddag en donderdagnamiddag. De officiële opening door de gemeente en het OCMW vindt nu donderdag plaats, maar voor inkopen is het wachten tot na Nieuwjaar. “De feestdagen vallen slecht dit jaar,” luidt het excuus.
Sociale kruidenier opent pas na (dure) feestdagen
In de kruidenierszaak kunnen sociaal behoeftigen en OCMW-steuntrekkers zelf inkopen doen, met hun mandje of karretje. De rekken worden gevuld met onderhouds- en verzorgingsproducten (van tandenborstel en scheerschuim tot vochtige doekjes en afwasmiddel), naast fruit en groenten en andere levensmiddelen (van gemalen koffie en Camembert tot mayonaise, koekjes, ingeblikte vis en couscous). De zaak draait deels op partners als sociale en culturele verenigingen, maar ook private leveranciers (zoals Colruyt) en donateurs (met giften vanaf 40 euro) maken het project mogelijk. “Het OCMW investeerde 45.000 euro (in 2013) in dit solidariteitsproject, de Nationale Loterij schonk 45.000 euro,” zegt OCMW-voorzitter Jean-François Culot (LBG). “Ook van Brussels Leefmilieu (Gewest) kregen we steun. Het project is opgenomen in het Brusselse luik van het Europese programma Urbact II. Het personeel is aangeworven in het kader van het artikel 60§7 van de organieke wet van de OCMW’s.”
Het lokale solidariteitsproject is meer dan voedselhulp. Er komt ook een bistro en een internetruimte. Daar kan wat aan de zelfredzaamheid van de bezoekers worden gedaan. Verder worden er volgend jaar ateliers gegeven in materiaalherstelling, fabricage van onderhoudsproducten, budgetbeheer, en een workshop koken en lessen gezonder eten. De winkel wil dus een plek voor ontmoeting, dialoog en educatie zijn. In de eerste plaats voor mensen die het (tijdelijk) financieel moeilijk hebben. Een blik op de prijzen maakt duidelijk dat de aanschafkost wel wat verschilt van de consumptieprijzen in de private handel. De sociale kruidenier zet ook in op duurzaamheid, met aandacht voor minder verpakking, afval en sensibilisatie om verspilling tegen te gaan.
Recent deed het OCMW een kleine bevraging over voedingsgewoontes bij de gebruikers van het OCMW. Daaruit bleek dat 78,6 procent van de ondervraagden zelf kookt (waarvan 88 procent vrouwen en 70 procent mannen). Zij kopen hiervoor verse groenten in de supermarkt of op de markt. De keuze wordt mee bepaald door de prijs en het seizoen. Ook werd genoteerd dat 37,5 procent geïnteresseerd was in het telen van eigen groenten. Het ging over driemaal zoveel vrouwen dan mannen, die dit zagen zitten.
Sociale kruidenier, De Selliers de Moranvillelaan 19 (linkerzijde gebouw Albert Laurent).
Open: wo 9.30 > 12.00 + en do 13.30 > 16.00, vanaf 2014.
Info: 02-482.13.79.
Lees meer over: Sint-Agatha-Berchem , Samenleving , Cultuurnieuws
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.