Op het Gemeenteplein in Molenbeek zijn woensdag rond 17 uur tussen 2.000 en 2.500 mensen toegestroomd om hun solidariteit te betonen met de slachtoffers van de recente terreuraanslagen. De initiatiefnemers wilden bewijzen dat Molenbeek een warme gemeente is.
Solidariteitsactie Molenbeek lokt zeker 2.000 mensen
De voorbije dagen werd het Gemeenteplein bezet met de zendwagens van (inter)nationale televisiestations, maar die hebben nu plaatsgemaakt voor een solidariteitsactie naar aanleiding van de aanslagen in Parijs.
Tegen de start van de actie om 17 uur was het plein zo goed als vol gelopen. De naam Molenbeek werd op de vloer getekend, met een vredesteken als letter o, en werd versierd met kaarsen. De mensen op het plein namen ook een minuut stilte in acht. Op pancartes en spandoeken werden vredesboodschappen de wereld in gestuurd. Burgemeester Françoise Schepman (MR) nam kort het woord.
Opvallend: ook Mohamed Abdeslam, de broer van de voortvluchtige verdachte Salah, stak op zijn balkon enkele kaarsen aan. De man die dinsdag zijn broer nog opriep om zich aan te geven woont op het plein.
De actie Molenbeek geeft licht is opgezet door tal van organisaties en verenigingen uit de gemeente en moet aantonen dat Molenbeek ondanks alles een warme gemeente is. Tegelijk is het een oproep aan overheden om nog meer te investeren in de gemeente en de problemen die er zijn aan te pakken.
Sinds de fatale vrijdag 13 november kwam Molenbeek in het oog van een mediastorm terecht. Verschillende verdachten blijken immers een link met de gemeente te hebben. Molenbeek werd door velen bestempeld als een Europese draaischijf van jihadisme.
Om veiligheidsredenen controleerde en fouilleerde de politie de mensen die het plein wilden betreden. Hieronder enkele sfeerbeelden gedeeld via sociale media.
Bekijk ook de reportage van tvbrussel:
Lees meer over: Sint-Jans-Molenbeek , Samenleving
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.