Spoedopvang boven oudste dorpscafé

Jean-Marie Binst
© Brussel Deze Week
25/10/2013
Het aantal mensen dat uit hun huis wordt gezet begint ongewone proporties aan te nemen in Berchem. "In de maand juni alleen al telden we vier gevallen, vooral alleenstaande vrouwen met kinderen," stelt OCMW-voorzitter Jean-François Culot (LBR). Om de nood aan dringend onderdak te ledigen heeft het OCMW het Café de la Paix aangekocht. Daar komen 'urgentiewoningen' in.

"Het voorbije jaar zagen we de opvang van vrouwen die met hun kinderen uit hun woonst werden gezet groeien tot een echt urgentiefenomeen," zegt OCMW-voorzitter Culot. "Eerst keek het OCMW richting gemeente (cel Huisvesting), die over transitwoningen beschikt, maar die zaten snel vol." De transitwoningen worden in reserve gehouden voor mensen die onverwacht te kampen krijgen met een brand, een overstroming of andere rampspoed. Zij vinden daar een tijdelijk onderkomen. Mensen die uit hun huis worden gezet, moeten bijgevolg eerder bij het OCMW aankloppen. Omdat het OCMW over geen urgentiewoningen beschikt, is beslist om een huis voor die doeleinden aan te kopen en in te richten.

Het oog van het OCMW viel op het oudste café van Berchem dat nog actief was, Café de la Paix in de Soldatenstraat. De café-uitbaatster, Aline De Mol, die de zaak die haar ouders in 1931 openden had voortgezet, sloot in januari de deur wegens hospitalisatie en werd vorige week begraven. Op ruim tachtig jaar tijd heeft het café-interieur amper transformaties ondergaan; een elektronische kassa heeft er nooit gestaan. "De schattingscommissie gaf het hele pand een waarde van 280.000 euro; het OCMW kocht het voor iets minder," wil Culot kwijt. "Het is de bedoeling dat we boven het café twee appartementen inrichten voor telkens een vijftal personen. De kamers moeten combineerbaar zijn voor elke dringende nood, misschien zelfs met een speciale indeling voor samenwoonst."

Dat het vooroorlogse café nog historische nostalgie opwekt bij oudere burgers, wordt niet van tafel geveegd. De benedenverdieping zal met respect voor het verleden worden heringericht tot polyvalente ontmoetingsruimte. "Het café zal kunnen gebruikt worden voor wijkvergaderingen, studiebegeleiding van adolescenten, vrijetijdsactiviteiten van senioren en dies meer," belooft Culot. "Met het behoud van de bar en achtertoogkast, en de stijl van de jaren 1930 en 1940, tonen we respect voor wat nog rest aan 'authentieke waarde'."

Sociale kruidenierszaak
Vermits de koopakte pas in september werd ondertekend is de verbouwing nog niet voor meteen. Waar families of alleenstaanden die uit hun huis worden gezet zo lang terecht kunnen, blijft dus een heikele vraag. "Het zal moeilijk blijven om binnen de 24 uur een urgentiewoonst aan te bieden, de verblijfmogelijkheden worden uitermate zeldzaam," stelt Culot. "De nood in Berchem blijkt trouwens geen alleenstaand fenomeen, ook elders in Brussel is de vraag naar urgentiewoningen hoog voor dergelijke gevallen. Gelukkig is de jaarlijkse periode van uitzettingsverbod aangetreden; van 15 oktober tot 15 maart verbiedt de wet om iemand zo maar op straat te zetten. Dat helpt ons de winter te overbruggen."

Binnen enkele weken gaat ook de nieuwe Sociale Kruidenierszaak open in de gemeente. Die heeft het OCMW ingericht achter het voormalige Albert Laurentziekenhuis in de Broekweg, net naast het historische hoevetje Pie Konijn. Daar kunnen mensen die het in de gemeente moeilijk hebben alvast goedkopere voedingswaren en elementaire huishoudartikelen vinden.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Agatha-Berchem , Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni