Op de luchthaven van Zaventem verloopt de bagageafhandeling door Aviapartner zondag opnieuw normaal. Toch leidde TUI Fly enkele vluchten om via Oostende. Wie gisteren zonder bagage landde, wordt gevraagd om niet spontaan naar de luchthaven te komen. Woensdag gaan de onderhandelingen tussen personeel en directie van Aviapartner verder, nadat ze zaterdagavond nog geen akkoord hadden bereikt over het sociaal conflict.
Spontane actie Aviapartner: Bagageafhandeling verloopt opnieuw normaal
Zaterdagochtend brak een spontane staking uit bij het personeel van Aviapartner, omdat ze ontevreden zijn over onder meer de werkdruk. Verschillende vliegtuigen vertrokken zonder bagage en heel wat vluchten liepen vertragingen op.
Het personeel en de directie gingen de hele dag aan de tafel zitten, maar kwamen niet tot structurele oplossingen.
Zaterdagavond was een aantal ploegen aan het werk en engageerden de vakbonden zich om het personeel vandaag, zondag, aan het werk te krijgen. Dat is momenteel ook het geval, waardoor de bagageafhandeling zondagochtend normaal verloopt.
Onderhandelingen gaan woensdag verder
Woensdag gaan de onderhandelingen verder. Er stond toen al overleg gepland om te praten over een nieuwe CAO, die dateert van 2017.
Over een aantal zaken - zoals de ploegsamenstellingen en planning - vond men zaterdag nog geen akkoord. De vakbonden gaan ook op zoek naar een overeenkomst betreffende de verkeersinbreuken (en de aftrek van het tarmacrijbewijs).
“Onze werknemers kregen te horen dat ze punten op hun rijbewijs verliezen zonder hen ervan te verwittigen,” meldt Fouad Bougrine, secretaris bij de liberale vakbond ACLVB aan BRUZZ.
Die punten zouden de werknemers bij Aviapartner verliezen “voor zaken die ze niet zelf in de hand hebben, zoals voor schaarliften en trappen die op de arceringen blijven staan door tijds- en plaatsgebrek” aldus Bougrine.
In verband met de puntenaftrek heeft Brussels Airport intussen een voorstel klaar voor een beroepsprocedure. "De inspecties op het tarmac blijven, om veiligheidsredenen, doorgaan", aldus vakbondsman Bjorn Vanden Eynde (ACV-Transcom) na afloop van de onderhandelingen.
Achtergebleven bagage
In totaal zijn zaterdag zowat 5.000 stuks bagage achtergebleven op de luchthaven, die nu allemaal tot bij hun eigenaar moeten geraken. "We zijn bezig met de achtergebleven bagages naar de verschillende bestemmingen en naar de passagiers te sturen", zegt woordvoerster Nathalie Pierard.
Reizigers moeten daarvoor een bagageclaim doen bij de luchtvaartmaatschappij. Dat kan via de website van Brussels Airport, maar dat kon zaterdag ook in de luchthaven zelf op papier. Ook mensen die gisteren zonder bagage vanop de luchthaven zijn vertrokken moeten een claim indienen, "dan wordt de bagage naar de luchthaven ter plaatse of naar hun verblijfplaats gestuurd".
"De aankomende passagiers van gisteren zullen een bericht krijgen van zodra ze hun bagage bij ons kunnen komen halen," verzekert Pierard. "Het heeft dus geen zin om zonder bericht naar de luchthaven af te zakken, want de kans bestaat dat men voor niets komt. In de meeste gevallen wordt de bagage zelfs naar het thuisadres van de reizigers gestuurd."
De luchthaven beklemtoont dat iedereen die een claim heeft ingediend, persoonlijk wordt gecontacteerd, meestal via sms. Toch zal niet iedereen vandaag al zijn bagage terughebben. "Dit heeft wat tijd nodig, dus het kan toch een aantal dagen duren", vertelt Pierard.
Voor meer informatie verwijst de woordvoerster naar de website van Brussels Airport, waar een Q&A voorzien is voor de getroffen reizigers.
TUI leidt vluchten om
Zondag wordt een drukke dag op de luchthaven, met zowat 60.000 passagiers. Aviapartner handelt de vluchten af van onder meer TUI Fly, KLM, TAP, Iberia en British Airways. Brussels Airlines werkt samen met Alyzia, de andere bagageafhandelaar op Zaventem, en is dus niet getroffen.
Voor de reizigers van TUI Fly is er mogelijk wel hinder vandaag. De luchtvaartmaatschappij besloot om vier vluchten naar Alicante, Malaga of het Finse Kittila om te leiden via de luchthaven van Oostende. “Het akkoord met de vakbonden kwam er pas gisteravond laat, toen wij de betreffende vluchten al uit voorzorg hadden omgeleid,” laat de woordvoerder van TUI Fly, Piet Demeyere, weten.
“Zaterdag lukte het ons om met eigen personeel de bagage af te handelen, maar met het aantal vluchten op zondag was dat niet mogelijk. We hebben daarom gekozen voor het zekere en vier van onze vluchten omgeleid via Oostende.”
De getroffen reizigers wacht daarom eerst een busreis vanuit Zaventem naar Oostende, alvorens hun buitenlandse reisbestemming te bereiken.
Lees meer over: Brussel , Samenleving , Aviapartner , Brussels Airport , staking