De Stad Brussel wil het concept van burgerparticipatie versterken en zal daarvoor acht wijkraden oprichten, waarvan drie in 2020. De eerste wijkraad krijgt alvast 1 miljoen euro participatief budget toegewezen. “We willen de Brusselaars uitnodigen om de Stad mee vorm te geven.”
Stad Brussel investeert 1 miljoen euro in participatief project
Arnaud Pinxteren (Ecolo), Brussels schepen van Burgerparticipatie, liet zijn voorstel om wijkraden op te richten donderdag goedkeuren door het college. Die acht wijkraden zullen hoofdzakelijk samengesteld worden via loting, en moeten minstens tien keer per jaar samenkomen.
“In eerste instantie zullen de wijkraden de participatieve begroting moeten beheren,” vertelt Pinxteren aan Le Soir. “Het is de bedoeling dat deze middelen de burgers in staat stellen om mee te beslissen over publieke investeringen in hun buurt.”
Zo krijgt de eerste wijkraad in Neder-over-Heembeek alvast een miljoen euro toegewezen. “Het gros van deze middelen zal uiteindelijk naar de stad gaan opdat deze de door de wijkraad goedgekeurde overheidsinvesteringen kan uitvoeren,” klinkt het. “En voor kleinere buurten zullen de middelen in verhouding tot hun omvang staan.”
“Om de Brusselaars zin te geven om deel te nemen aan dit avontuur, zullen wijkfacilitators en een expertisecentrum de wijkraden versterken,” aldus Pinxteren. “We willen de Brusselaars op deze manier uitnodigen om de Stad mee vorm te geven.”
Na Neder-over-Heembeek zullen ook andere wijken volgen, zoals Haren, Laken-Noord en Laken-Zuid, de Noordwijk, Vijfhoek 1 en 2 en de Europese wijk. De eerste wijkraad zal in maart worden opgericht. Na de oprichting volgt een analyse van de behoeften van de wijk, reflectie over de ideeën, het stemmen op projecten, de politieke goedkeuring en uiteindelijk de uitvoering van de projecten in 2021.
Lees meer over: Brussel-Stad , Samenleving , wijkraad , burgerparticipatie , Arnaud Pinxteren
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.