Nu het opvangcentrum voor transmigranten in Haren weldra de deuren sluit, dreigen 350 extra mensen in het Maximiliaanpark te belanden. Tijdens de eerste gemeenteraad van Brussel-Stad na de zomerreces veroorzaakte de nakende sluiting een flink debat. Maar burgemeester Close (PS) was duidelijk: "Momenteel krijgen we geen antwoord van de federale regering, dus is een structurele oplossing onmogelijk."
Stad Brussel noemt structurele oplossing voor transmigranten 'momenteel onmogelijk'
Het opvangcentrum Porte d'Ulysse zal aan het einde van de maand sluiten. Dan zullen de 350 bewoners nog geen nieuwe opvang vinden, want de stad heeft geen nieuw gebouw gevonden.
"Maar zelfs als we een gebouw ter vervanging zouden vinden, moeten we nog iemand vinden om dat gebouw te beheren", antwoordde burgemeester Philippe Close (PS) in de gemeenteraad. "Dat kan niet de stad zijn, noch het OCMW, laat dat duidelijk zijn. We hebben budget nodig."
Daarvoor kijkt Close duidelijk naar zowel het Gewest als de federale overheid, maar hij krijgt naar eigen zeggen weinig gehoor: "Een structurele oplossing zou mogelijk zijn als we allemaal rond de tafel gaan zitten, maar dat is onmogelijk omdat we op federaal niveau nergens antwoord krijgen. Maar we blijven zoeken en hopen dat we meer positieve antwoorden krijgen."
Debat
In de gemeenteraad kon de kwestie alvast op genoeg debat rekenen. Oorspronkelijk verliep de huur eind augustus, maar voorlopig verlengt de stad de huur van het gebouw met één maand, tot eind september. Dat agendapunt werd goedgekeurd, maar N-VA stemde tegen en de liberale fractie onthield zich.
Zo werd gevraagd naar een duidelijke evaluatie van de situatie in Porte d'Ulysse. "Wat was de exacte kost voor de stad?", wou Céline Vivier (MR) weten, net als hoe lang de migranten gemiddeld in het opvangcentrum verbleven. "Het is tijd dat we het debat heropenen."
N-VA noemde de situatie bij monde van Mathias Vanden Borre "de facto illegaal". "De stad en het Gewest houden een illegale situatie in stand onder extreemlinkse druk. We hebben het hier niet over erkende vluchtelingen, maar over illegale migranten. Ze kunnen de piste van een bad, bed en brood kiezen door asiel aan te vragen."
Bij Groen vond men het dan weer "goed dat de stad haar nek heeft uitgestoken", zei Bruno De Lille, "maar met de winter in aantocht moet er snel een nieuwe oplossing gezocht worden. Het college zou de verantwoordelijkheid daarvoor niet alleen moeten dragen. Ik hoop dat de andere Brusselse gemeenten mee op de kar zullen springen."
Dat vond Riet Dhont (PTB-PVDA) "hypocriet". "We vragen al sinds juli om een nieuw gebouw te zoeken, maar er kwam geen antwoord en geen enkele oplossing. Voor mij zijn dit vluchtelingen. Zij hebben recht op opvang, en ze willen niet overgaan tot kraken." Dhont ijverde voor een medische en juridische bijstand in het Maximiliaanpark.
Lees meer over: Brussel-Stad , Samenleving , Politiek
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.